Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Cine va face…

ULTIMA ORĂ Cine va face parte din Guvernul Recean: „Cu această echipă voi merge mâine în Parlament”

Premierul desemnat, Dorin Recean, a anunțat miercuri, 15 februarie, cine va face parte din cabinetul de miniștri pe care l-a format. Guvernul Recean va cere joi, 16 februarie, votul de încredere al Parlamentului. 

Patru nume noi în Guvernul Recean

Astfel, potrivit imaginii postate pe pagina de Facebook a premierului desemnat, va fi creat un nou minister, cel al Energiei, care urmează să fie condus de Victor Parlicov. Totodată, la cârma Ministerului Finanțelor va veni Veronica Sirețeanu, la Ministerul Justiției – Veronica Mihailov-Moraru, iar la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – Lilia Dabija.

Digitalizarea și Economia vor merge pe aceeași mână

Funcția de viceprim-ministrul pentru Digitalizare, ocupată anterior de Iurie Țurcanu, a fost comasată cu cea care a fost anterior doar de ministru al Economiei. În acest sens, Dumitru Alaiba urmează să dețină funcția de viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, va prelua și fotoliul de vicepremier, iar Oleg Serebrian rămâne viceprim-ministru pentru Reintegrare.

Viceprim-ministru în exerciți Nicu Popescu va continua să conducă Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Ala Nemerenco – Ministerul Sănătății, Anatolie Nosatîi – Ministerul Apărării, Ana Revenco – Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Anatolie Topală – Ministerul Educației și Cercetării, Sergiu Prodan – Ministerul Culturii, Alexei Buzu – Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar Iordanca-Rodica Ivanov – Ministerul Mediului.

„Împreună cu această echipă voi merge mâine în Parlament să prezint programul de guvernare și să cer votul de sprijin”, a anunțat Recean.

Dorin Recean va prezenta programul de activitate și componența viitorului cabinet de miniștri în plenul Parlamentului, la ședința plenară de joi, 16 februarie, potrivit unui comunicat al Legislativului.

Deputatul Radu Marian a menționat că ședința plenară va începe la ora 10:00, iar premierul desemnat, Dorin Recean, va prezenta programul de activitate și componența viitorului cabine de miniștri în jurul orei 14:00.

Tabloul complet al Guvernului Recean. Patru nume noi. Majoritatea miniștrilor din guvernul precedent își păstrează funcțiile

Așa cum a scris Ziarul de Gardă anterior, mai mulți miniștri din Guvernul Gavrilița își păstrează funcțiile și în noul Executiv. Sunt și patru nume noi. 

Victor Parlicov, expert în energetică, politici de climă și dezvoltare durabilă, este directorul executiv al Asociației obșești „Green-City Lab”. În perioada 2010-2014 a deținut funcția de director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). 

Veronica Sirețeanu-Vragaleva este directoarea adjunctă a Camerei Americane de Comerț din Moldova. În perioada 2016-2017, ea a ocupat funcția de viceministră a Finanțelor în Guvernul condus de Pavel Filip. În 2017 a deținut și funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor. În perioada 2012-2016, Sirețeanu a activat în calitate de șefă a Direcției metodologia impozitelor directe și impozitare internațională. Veronica Sirețeanu-Vragaleva este magistru în drept și are un master în economie.

Lilia Dabija este secretara generală a MIDR din decembrie 2021. Lilia Dabija a activat ca expert în cadrul mai multor organizații internaționale printre care Banca Mondială, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Corporația Financiară Internațională (IFC), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 

Veronica Mihailov-Moraru este secretara de stat la MJ din august 2021. Ea a mai deținut această funcție și în 2019.  Veronica Mihailov – Moraru deține licența de avocată, magistru în drept, formator și consultant în mai multe proiecte ce ține de justiție și drepturile omului. De asemenea, a deținut funcția de președinte Amnesty International Moldova și de membru și președinte a Comisiei de Licențiere a Uniunii Avocaților. 

Andrei Spânu, cel care a ocupat funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost numit, luni, 13 februarie, secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova. 

Pe 10 februarie 2023, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind desemnarea lui Dorin Recean în calitate de candidat pentru funcția de prin-ministru după ce Natalia Gavrilița a demisionat. Conform legii cu privire la Guvern, candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 15 zile calendaristice de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului.