Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Lilian Carp, despre excluderea scutirilor…

Lilian Carp, despre excluderea scutirilor privind taxele vamale pentru agenții economici din stânga Nistrului: „Legea este lege pentru toți și a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a R. Moldova”

Sursa: Parlamentul Republicii Moldova/Flickr.com

Președintele Comisie parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp susține că noul Cod vamal, care prevede excluderea scutirilor cu privire la tariful vamal pentru agenții economici din regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2024, transmite mesajul că „a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a R. Moldova”.

Politicianul a declarat joi, 11 ianuarie, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, că afacerile din dreapta Nistrului au fost discriminate până acum.

„Pe parcursul ultimilor 30 de ani, s-a cedat pentru stânga Nistrului, dar și pentru Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, privind reîntoarcerea TVA-lui și altele. Ei de fapt luau din banii bugetului național. Plăteau în bugetul local. Astfel, aveam o discriminare în raport cu agenții din R. Moldova. Ceea ce am decis este ca toți agenții economici să fie puși în condiții egale. Este prea mult să spunem că cei din stânga Nistrului, doar prin aplicarea noului Cod vamal – sunt nevoiți să plătească pentru devamare, sunt puși în condiții egale, oricum ei au destul de multe facilități.

Noi transmitem câteva mesaje: ei activează pe teritoriul R. Moldova, chiar dacă încearcă să se proclame independenți, legea este lege pentru toți și a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a R. Moldova; exact aceasta s-a întâmplat și pentru Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (…)”, a declarat Lilian Carp.

Aceasta a mai spus că autoritățile neconstituționale din regiune nu ar mai putea „șantaja R. Moldova”.

„De această dată ei, noi putem să dictăm anumite condiții, datorită faptului că avem acest conflict în Ucraina. Până în 2014, ei puteau să dicteze anumite lucruri sau chiar să șantajeze R. Moldova. Acum sunt alte pârghii, în ceea ce privește controlul de mărfuri lanțurile logistice. Odată cu începerea războiului din Ucraina, s-au terminat lanțurile logistice care veneau pe segmentul transnistrean. Acum, cu aproximație, știm ce consumă, ce consumă, pentru ce. (…) În condițiile în care Ucraina, în prezent, izolează regiunea transnistreană pe schimbul de mărfuri, nu au de ales. Ori încep procesul de reintegrare și înțeleg că fac parte din R. Moldova și se termină jocul de-a separatismul, ori va trebui să discutăm.

Desigur că există și planul b, dacă ei ar încerca să șantajeze fermierii de la Dubăsari. Luăm în calcul și compensarea pierderilor agricultorilor din acea regiune”, a mai afirmat deputatul.

Mai mulți muncitori de la întreprinderile din regiunea transnistreană au fost aduși organizat joi, 11 ianuarie, la un post ilegal de control pentru a protesta împotriva introducerii taxelor vamale de către autoritățile constituționale, relatează Zona de Securitate. Oamenii țin pancarte identicepe care sunt scrise sintagme: „Moldova – agresoare”, „Moldova ne-a oprit întreprinderile” sau „Furtul nu este calea spre UE”. 

Autoritățile neconstituționale de la Tiraspol au anunțat anterior că planifică să introducă mai multe taxe și să revizuiască o serie de reglementări ce vizează agenții economici moldoveni, proprietarii de terenuri din raionul Dubăsari și automobilele cu plăcuțe naționale în regiune. Măsurile sunt un răspuns la introducerea taxelor vamale pentru regiunea transnistreană de către Guvernul de la Chișinău, începând cu 1 ianuarie, și au menirea de a suplini bugetul transnistrean, care ar urma să aibă pierderi odată cu introducerea prevederilor noului Cod Vamal al Republicii Moldova și asupra regiunii

Potrivit noului cod vamal al R. Moldova, toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.