Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Referendumul va putea…

ULTIMA ORĂ Referendumul va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale

Sursa foto: parlament.md

Referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale. Un amendament care prevede acest lucru a fost propus de către deputata PAS Veronica Roșca la proiectul de lege care vizează îmbunătățirea procesului electoral. 

Documentul a fost aprobat vineri, 28 decembrie, în a doua lectură, de 58 de deputați.

„(…) Autorii propun ajustarea noțiunilor din Codul electoral care se referă la agitația electorală și din Registrul funcționarilor electorali. Mai sunt propuse măsuri pentru transparentizarea informației privind finanțarea campaniei electorale și a activității partidelor politice. Totodată, în privința aplicabilității prevederilor Codului electoral privind perioada de desfășurare a alegerilor prezidențiale, autorii menționează că este necesară efectuarea unei distincții sub aspectul criteriilor care determină organizarea acestora”, se spune într-un comunicat al Parlamentului.

Președinta Maia Sandu și-a anunțat candidatura la un nou mandat și a solicitat Parlamentului R. Moldova să organizeze în toamna 2024 un referendum axat pe parcursul european al țării.  

„Cred că este necesar să spunem clar – toată țara – ce drum alegem pentru Moldova. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare. Mi-am asumat să fac tot ce ține de mine pentru a duce la capăt misiunea integrării europene. Am obținut sprijinul statelor membre pentru acest parcurs și am nevoie de sprijinul vostru, dragi moldoveni, pentru a reuși”, a declarat Maia Sandu.