Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ilan Șor și Gheorghe Cavcaliuc…

Ilan Șor și Gheorghe Cavcaliuc spun că formațiunile lor vor participa la Adunarea națională „Moldova Europeană”, anunțată de președinta Maia Sandu

Ilan Șor, liderul Partidului „Șor” Sursa foto: Captură video Facebook/ Ilan Shor

Deputatul fugar Ilan Șor a declarat că Partidul „Șor” va participa la evenimentul Adunarea națională „Moldova Europeană”, la 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), anunțat de președinta Maia Sandu. Și Gheorghe Cavcaliuc, președintele Partidului Politic „Acasă Construim Europa” (PACE), a anunțat că a delegat câțiva vicepreședinți ai formațiunii să participe la evenimentul din 21 mai. Însă, Șor și Cavcaliuc susțin la acel eveniment vor fi în opoziție față de guvernare.

Ilan Șor a îndemnat toate forțele politice de opoziție să participe la mitingul din 21 mai pentru a „insista asupra menținerii neutralității țării” și pentru a „pleda ca țara noastră să aibă relații bune cu toți”.

„Am decis să participăm la Adunarea Națională, doar că vom avea o altă poziție. Vom insista asupra menținerii neutralității țării, asupra neatragerii Moldovei în război, vom pleda pentru ca țara noastră să aibă relații bune cu toți, iar cetățenii să aibă beneficii din partea statului. Îndemn toate forțele politice care au o altă opinie decât cea a Maiei Sandu să participe la mitingul din 21 mai”, a declarat Ilan Șor într-un video postata pe rețelele de socializare.

Gheorghe Cavcaliuc, președintele PACE, care se află la Londra și are calitate de învinuit în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi”, dar și în dosarul „Verde de briliant”, a anunțat că formațiunea sa a delegat pentru data de 21 mai 2023 câțiva vicepreședinți ca să participe la Marea Adunare Națională.

„Vom reitera în fața poporului susținerea noastră puternică pentru parcursul European al Republicii Moldova, dar fără Maia Sandu și PAS. (…) Îndemnăm toată opoziția să participe la această Mare Adunare Națională și să cerem în fața poporului ca dictatorul să plece”, a scris Cavcaliuc pe rețele de socializare.

Partidului Politic „Acasă Construim Europa” (PACE) și Partidul „Șor” fac parte din „Mișcarea pentru Popor”, care în ultima perioadă a organizat mai multe proteste anti-guvernamentale. Poliția Națională anunța că a destructurat o operațiune planificată pentru ziua de 12 martie 2023, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”.

În eventualele acțiuni de destabilizare a R. Moldova sunt implicate serviciile specializate din Federația Rusă, conform șefului IGP. Diversioniștii urmau să fie organizați în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, iar pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, aceștia urmau să primească câte 10 mii de dolari fiecare.

Diversioniștii erau racolați din rândul persoanelor cu antecedente penale și din rândul sportivilor și se bazau pe „anumite forțe de opoziție din R. Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați și suport”, declara șeful Poliției Naționale.

Pe 14 martie, cele șapte persoane care, potrivit autorităților, planificau pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă” au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile. Ulterior, arestul preventiv a fost prelungit cu încă 30 de zile.

Președinta Maia Sandu cheamă toți cetățenii la Adunarea națională „Moldova Europeană”, la 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale. Șefa statului a anunțat că a lansat inițiativa de a convoca la Chișinău o adunare a cetățenilor în care „să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta este calea aleasă de noi”.