Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cele șapte persoane reținute în…

Cele șapte persoane reținute în dosarul „dezordinilor în masă”, plasate în arest preventiv pentru 30 de zile

Cele șapte persoane care, potrivit autorităților, planificau pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă” au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost pronunțată marți, 14 martie, de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

„Învinuiții sunt bărbați cu cetățenia moldovenească, cu vârsta cuprinsă între 21 și 39 de ani, fiindu-le incriminată afilierea la un grup criminal organizat. Aceștia au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei din ei au mai avut abateri de la lege și au fost investigați pentru furt și jaf. Aplicarea arestului a urmat reținerii lor la locul faptei, de către ofițerii INI și DGUP din cadrul IGP, cu sprijinul angajaților „Fulger,” în timp ce întreprindeau acțiuni de destabilizare în masă, în Chișinău. Investigațiile continuă, timp în care aceștia se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Procurorul care gestionează cauza penală susține că cele șapte persoane au fost instruite de un cetățean care „are legătură cu serviciile secrete ale unui stat străin”.

Constantin Popescu, procuror în cadrul Procuraturii Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care examinează acest caz a declarat că „s-a examinat demersul procurorilor cu privire la aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 de zile în privința a șapte învinuiți, care la această etapă sunt bănuiți de săvârșirea infracțiunii de pregătire a dezordinilor în masă”.

Învinuiții au fost racolați, organizați, instructați în prealabil(…) de către o persoană sosită recent în R. Moldova, în privința căruia există bănuieli rezonabile de legătură cu serviciile secrete ale unui alt stat străin. În cadrul măsurii în cauză a fost posibil să fie fixate, așa zisele instrucțiuni care vizau nemijlocit organizarea unor acțiuni sub formă de opunere, rezistență violentă organelor de forță implicate la menținerea securității în cadrul manifestațiilor desfășurate în data de 12 martie”,  a menționat procurorul PCCOCS, Constantin Popescu. 

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că a destructurat o operațiune planificată pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”. Declarațiile au fost făcute de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă, unde a oferit detalii despre schema pusă la cale de unii cetățeni ai Federației Ruse.

În eventualele acțiuni de destabilizare a R. Moldova sunt implicate serviciile specializate din Federația Rusă, conform șefului IGP. Diversioniștii urmau să fie organizați în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, iar pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, aceștia urmau să primească câte 10 mii de dolari fiecare.

Diversioniștii erau racolați din rândul persoanelor cu antecedente penale și din rândul sportivilor și se bazau pe „anumite forțe de opoziție din R. Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați și suport”, declara șeful Poliției Naționale.