Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ilan Şor, inculpat pentru fraude…

Ilan Şor, inculpat pentru fraude de 5 miliarde de lei

Dosarul penal pe numele lui Ilan Şor, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii a Moldovei (BEM), în care actualul primar de Orhei este învinuit de escrocherie şi spălare de bani, a fost trimis în judecată. Procurorii îl acuză pe Şor de faptul că timp de trei săptămâni, între 4 şi 25 noiembrie 2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore. Suma a fost confirmată şi de memorandumul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală, anunţă Serviciul de Presă al Procuraturii Generale (PG).

În fapt, susţin acuzatorii de stat, dobândirea banilor de la BEM s-ar fi realizat prin oferirea de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost prezentate contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă. Potrivit rechizitoriului, inculpatul i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al BEM să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul de facto al acestora. Fiind audiaţi de procurori, membrii Consiliului au recunoscut că au fost induşi în eroare de şeful lor, care le-ar fi dat asigurări că debitorii sunt agenţi economici serioşi, iar afacerea este profitabilă pentru bancă datorită dobânzilor mari pe care le vor primi după rambursarea creditelor.

Procurorii susţin că au mai obţinut probe prin care s-a demonstrat că inculpatul a urmărit deghizarea provenienţei ilicite a banilor, adică ascunderea faptului că mijloacele financiare au fost sustrase din BEM. Pentru aceasta, au fost efectuate o serie de transferuri de pe conturile unor companii offshore pe altele, fapt ce îşi găseşte confirmare şi în răspunsurile la comisiile rogatorii expediate de procurori peste hotare.

În depoziţiile sale, inculpatul Ilan Şor a refuzat să recunoască implicarea în schema frauduloasă, dând vina pe Filat şi Platon. Şor a susţinut că schema a fost pusă la cale de fostul premier Vlad Filat, care i l-a prezentat pe omul de afaceri Veaceslav Platon, cu rugămintea de a-l ajuta ca prin aceste credite, dovedite ulterior frauduloase, să-şi rezolve problemele legate de stingerea unor datorii faţă de alte bănci din R. Moldova. „Procurorii consideră însă că inculpatul trebuie să răspundă penal în acest caz pentru spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, infracţiuni care prevăd o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare”, anunţă PG.

Dosarul urmează să fie examinat de către Judecătoria sect. Buiucani, iar cel mai probabil, procurorul care va reprezenta acuzarea de stat va fi Andrei Băeşu, fost coleg la Institutul Naţional al Justiţiei cu Adriana Beţişor, procurora care a susţinut acuzarea de stat în dosarul Filat, condamnat pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. 

Ilan Şor va fi judecat fiind în arest la domiciliu, după ce Judecătoria Buiucani a dispus, săptămâna trecută, prelungirea cu încă 30 de zile a termenului de arest la domiciliu a inculpatului. Şor a fost reţinut pe data de 22 iunie pentru 72 de ore, iar pe 24 iunie a primit mandat de arest pentru 30 de zile. Pe 21 iulie 2016 mandatul de arest a fost prelungit pentru alte 30 de zile. Vineri, 5 august, Curtea de Apel (CA) Chişinău a admis însă recursul avocaţilor şi l-a trimis pe Şor în arest la domiciliu. Joi, 25 august 2016, la CA Chişinău se va examina recursul avocaţilor lui Şor, prin care aceştia au cerut eliberarea acestuia din arestul la domiciliu. Ilan Şor a mai fost reţinut în mai 2015, imediat după publicarea raportului Kroll. Atunci, imediat, instanţa a decis plasarea acestuia în arest la domiciliu şi nu în izolator aşa cum au cerut procurorii. Ulterior, businessmanul s-a înscris în cursa electorală pentru funcţia de primar la Orhei şi a scăpat de arest.

„După modificările din legislaţie care sunt în vigoare din 1 august 2016, Şor să ajungă după gratii înainte de condamnare este foarte şi foarte problematic. Acolo trebuie să fie întrunite anumite condiţii. Trebuie să administrăm probe care ar demonstra că el poate să se eschiveze. În cazul lui Şor în general este o problemă pentru că el a fost o perioadă îndelungată sub urmărire penală şi chiar să vrei să demonstrezi acum ceva, că el ar putea să se eschiveze e foarte dificil”, precizează Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie.

PG anunţă că peste 20 de dosare penale, ce vizează devalizarea BEM, a Băncii Sociale şi a Unibank, prin acordarea creditelor neperformante, au fost transmise în instanţa de judecată. Pe banca acuzaţilor au ajuns Grigore Gacichevici şi foştii membri ai Consiliului de administrare al BEM, dar şi alte persoane care au comis spălări de bani, trafic de influenţă şi corupere pasivă.

În prezent, în gestiunea CNA şi a Procuraturii Anticorupţie mai rămân câteva cauze penale, între care investigaţia extinsă, precum şi o serie de dosare disjunse din cauzele de bază, care au ca esenţă delapidarea banilor din cele trei bănci, precizează PG.

V. M.