Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon, despre„Planul Kozak”: „Am…

Igor Dodon, despre„Planul Kozak”: „Am ratat posibilitatea rezolvării problemei transnistrene”

Igor Dodon susține că în 2003 Republica Moldova a ratat o șansă reală de a rezolva problema transnistreană, iar revenirea lui Dmitrii Kozak, vicepremierul Federației Ruse, desemnat recent reprezentat al președintelui Vladimir Putin pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, este un lucru foarte important pentru țara noastră.

„Domnul Kozak este un profesionist, o persoană care intră adânc în detalii pe subiectele care le are în sarcină. Pentru noi este un partener de dialog pregătit și serios, cu care vom putea discuta detaliat despre ce vom întreprinde în relațiile bilaterale. Un subiect separat va fi și rezolvarea problemei transnistrene, care poate fi rezolvată nu la nivel bilateral, dar în formatul 5+2. E regretabil că guvernarea nu își dorește un dialog cu Federația Rusă și a interzis membrilor Guvernului, majorității parlamentare și tuturor funcționarilor publici să meargă în Federația Rusă. Singuri și-au creat acest impediment. Chiar dacă Guvernul Republicii Moldova are careva obiecții față de Federația Rusă, nu înseamnă că nu trebuie să aibă un dialog. Nu e corect când relațiile bilaterale între Republica Moldova și un partener destul de importat cum e Federația Rusă se bazează pe un dialog dintre președintele Dodon cu președintele Putin. Din partea Federației Ruse sunt implicate toate nivelurile de stat, din partea R. Moldova doar la nivel de președinte”, a declarat Igor Dodon după o conferință de presă organizată la reședința de stat.

Șeful statului a mai declarat că l-a invitat pe Kozak în această toamnă la Chișinău, urmând să discute despre problema transnistreană. Igor Dodon a punctat și faptul că în 2003 țara noastră a ratat posibilitatea rezolvării problemei transnistrene. Cât privește planul lui Kozak, președintele a menționat că nu știe dacă acesta este actual și în prezent, or lucrurile s-au schimbat foarte mult între timp. Acesta a precizat că țara noastră nu poate accepta un model elaborat în afara țării. În viziunea președintelui, Republica Moldova trebuie să elaboreze la Chișinău un model ce ține de problema transnistreană, care ulterior să fie agreat la Tiraspol și propus în formatul 5+2 pentru negocieri.

Numele lui Dmitri Kozak este legat de planul de reglementare a conflictului transnistrean, din 2003, cunoscut drept „Memorandumul Kozak” sau „Planul Kozak”. Planul viza constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric și staționarea trupelor rusești pe teritoriul R. Moldova pentru încă 20 de ani (până în 2023).

În memorandum se propunea între altele crearea unui parlament bicameral format dintr-o cameră inferioară, aleasă prin reprezentare proporțională. Memorandumul Kozak presupunea ca regiunea transnistreană să aibă statut egal în federație cu restul țării.

Demonstrații mari împotriva memorandumului Kozak au avut loc la Chișinău în zilele de după publicarea propunerii ruse. Conducerea Republicii Moldova a refuzat să semneze memorandumul fără o coordonare cu organizațiile europene. Mai târziu, în 2005, președintele Vladimir Voronin a făcut o declarație cu privire la respingerea „Memorandumului din 2003” ca fiind în contradicție cu Constituția Republicii Moldova, care definește Republica Moldova ca un stat neutru ce nu putea permite accesul trupelor străine pe teritoriul său, de asemenea țara neputând adera la alianțe militare.