Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Hotărârea Curții Constituționale referitoare la…

Hotărârea Curții Constituționale referitoare la Legea ce introduce limba română în toată legislația R. Moldova

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi și Vlad Batrîncea, referitoare la articolele Legea prin care sintagma „limba română” a fost introdusă în toată legislația Republicii Moldova, înlocuind sintagma „limba moldovenească”. Anunțul a fost făcut de judecătoarea Curții Constituționale, Domnica Manole.

Curtea a confirmat respectarea exigențelor jurisprudenței constituționale în formularea textului art. 13, aliniat 1, din Constituție. Limba de stat a Republicii Moldova este limba română, funcționând pe baza grafiei latine”, a declarat Domnica Manole, în cadrul unui briefing.

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea deputaților comuniști și socialiști și declarat neconstituțional un singur articol din Legea 52 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale, din 16 martie 2023.

Este vorba despre articolul al doilea, ce stipulează că:

Se constată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” de la articolul 13 alineatul (1) din Constituția Republicii Moldova și a textului „în baza grafiei latine” de la articolul 6 alineatele (2) și (3) din Legea nr.173/2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului (Transnistria)”.

Parlamentul și-a depășit competența prevăzută de art. 72 din Constituție, a explicat judecătoarea Domnica Manole.

În privința celorlalte articole ale Legii, sesizarea a fost declarată inadmisibilă. Doi judecători constituționali, Serghei Țurcanu și Vladimir Țurcanu, au avut opinii separate.