Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (foto noi) Minciuna lui Dodon…

(foto noi) Minciuna lui Dodon despre casa sa de milioane

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova și candidatul formațiunii la scrutinul prezidențial din 13 noiembrie 2016 locuiește, așa cum ZdG a scris anterior, într-o casă de lux, aflată în sect. Buiucani al Capitalei. Dodon a înregistrat casa pe numele său și al soției în 2013, la scurt timp după ce a luat un credit de 1,47 milioane de lei de la Victoriabank. Discutând cu oamenii din vecinătatea castelului, dar și cu persoane care au participat la ridicarea impunătorului imobil, am constatat însă că Dodon a mințit, el fiind cel care a coordonat construcția casei încă din anii 2007-2009, perioadă în care se afla în funcția de ministru al Economiei și prim-vicepremier.

Casa familiei Dodon în 2011
Casa familiei Dodon în 2011

Mai 2011. Ziarul de Gardă vorbea cu locuitorii din preajma str. Onisifor Ghibu, acolo unde era ridicată o casă de lux. Atunci, oamenii ne spuneau că îl văd, practic zilnic pe Igor Dodon intrând în curtea casei. Aproape în fiecare dimineaţă trece pe aici, verificând cum decurg lucrările de amenajare. Între timp, au fost aduse mai multe ghivece cu flori de cameră – semn că, degrabă, va trece în casă nouă”, spuneau locuitori de pe strada Onisifor Ghibu din Chişinău.

„Casă de locuit nu am, personală, stau în chirie”… Sunteţi văzut aproape zilnic pe strada Xenopol, 31, unde în prezent au loc lucrări de amenajare a unui adevărat palat… Sunteţi proprietarul acestei case? – l-am întrebat. Candidatul PCRM la funcţia de primar de Chişinău a răspuns indignat: Nu comentez bârfele şi zvonurile… Vă referiţi la casa de la Buiucani? Acolo, în vecinătate, în blocurile cu mai multe etaje, locuieşte fratele şi nănaşul meu. Poate acolo, când vin în vizită la ei, m-au văzut vecinii?” – încearca să explice Dodon. Vizite matinale atât de frecvente?” – întrebarea a rămas fără răspuns.

436-casa-dodonAugust 2013. Într-un interviu acordat ziarului de limbă rusă, Argumentî i Factî, Igor Dodon declara că, în urmă cu câteva săptămâni, după ce şi-a vândut apartamentul cu două camere în care locuia din 1999 şi după ce a luat un credit de la bancă, şi-a cumpărat o casă. Acum, vom achita costul ei. Nu m-am decis deodată, dar, în această primăvară, după decesul tatălui meu, m-am gândit, poate e cazul să mă aşez şi eu pe pământ, la propria casă, căci cresc doi băieţi”, spunea liderul socialiştilor. Conform informaţiilor de la Întreprinderea de Stat Cadastru”, casa de pe Xenopol, despre care am scris în 2011, înregistrată atunci pe numele firmei de construcţii care a ridicat-o, Reconscivil, era acum înregistrată pe numele soţilor Dodon. Tranzacţia a avut loc, oficial, pe 29 iulie 2013, zi în care Igor Dodon a luat un credit de 1.477 mln. de lei de la Victoriabank, bancă despre care se ştia atunci că aparţine prim-vicepreşedintelui PD, Vlad Plahotniuc.

588-dodonIgor Dodon în august 2013: Am procurat casa de la o rudă de-a mea care a investit în această construcţie, iar, ulterior, a rămas cu traiul în Italia. Nu pot să vă spun cine-i ruda. Astea sunt date confidenţiale. Nu este adevărat că aş avea relaţii speciale cu reprezentanţii firmei de construcţii care au ridicat casa şi că i-aş fi ajutat atunci când eram ministru. Sunt invenţii, nu i-am facilitat cu nimic. Ruda mea de peste hotare a găsit anume această firmă. Eu am vândut apartamentul cu două odăi şi am luat un credit. Am luat casa cu tot cu teren contra unei sume de 2 mln. 300 mii de lei. Imediat, am anunţat Comisia Naţională de Integritate. Mi se pare că am procedat corect, nu am ascuns nimic, cum fac alţi demnitari. Dacă doriţi, pot să vă organizez o excursie… Deocamdată nu vă pot primi în casă, dar în jurul casei – nu am ce ascunde… Veniţi, ca să nu vă căţăraţi pe garduri, cum faceţi în alte cazuri, cu casele unor demnitari….”

Casa familiei Dodon din sectorul Buiucani, Chișinău
Casa familiei Dodon din sectorul Buiucani, Chișinău

Noiembrie 2016. ZdG a discutat din nou cu vecinii candidatului la funcția de președinte. Totodată, am obținut mărturiile unei persoane care a fost implicată în construcția imobilului. Deși am încercat în mai multe rânduri să-l facem să discute deschise despre acest subiect, din motive de securitate, acesta a refuzat. Ne-a oferit însă mai multe detalii despre construcție, confirmând faptul că Igor Dodon a fost cel care și-a început proiectarea și construcția casa încă în perioada 2007-2009, pe când era ministru al Economiei și prim-vicepremier, el fiind proprietarul din umbră al imobilului cu câțiva ani înainte de a-l înregistra la Cadastru pe numele său, și deci, cu mult timp înainte de a lua credit de la Victoriabank.

dodon-1dodon-2ZdG a obținut și unele fotografii noi din proiectul cu imobilul familiei Dodon.

El mereu a asistat lucrările. Toată lumea cunoaștea și unii chiar se mândreau cu așa vecin. Minim de 3 ori pe saptămână venea în preajmă. Construcția casei a costat, cred, vreo 200-300 de mii de euro”, ne-a zis, printre altele, un muncitor care a participat la construcția casei lui Dodon, care a fost finalizată la sfârșitul anului 2010, atunci când deputatul era deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele PCRM.

Citiți și: CADOU: O casă verde pentru candidatul roşu

Igor Dodon şi-a cumpărat „de la o rudă din Italia”, o casă de milioane, cu bani de la banca lui Plahotniuc

Candidatul Igor Dodon: Casă de lux, credit preferenţial şi intermediari de milioane