Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert Forum: „Alegerile au avut…

Expert Forum: „Alegerile au avut loc pe un fond agitat, cu acuzații publice din partea competitorilor electorali”

Observatorii Expert Forum, care au monitorizat alegerile parlamentare din 24 februarie, nu au identificat abateri sau fapte grave pe parcursul misiunii de observare. Totuși, aceștia susțin că au luat act de presiunile și actele de violență împotriva unor reprezentanți ai partidelor politice competitoare, abuz de resurse publice, acces dezechilibrat la mass media. Experții au remarcat și potențiale neregularități legate de utilizarea camerelor de filmat, modul de reglementare și aplicare a prevederilor privind continuarea agitației electorale, precum și modul de organizare, respectiv aglomerația din secțiile destinate alegătorilor din Transnistria.

„Campania electorală și alegerile au avut loc pe un fond agitat, cu acuzații publice din partea competitorilor electorali de exercitare a presiunii asupra liderilor și membrilor din campanie, încălcarea legislației electorale privind finanțarea partidelor politice, acces inegal la resurse pentru promovare și la mass media, un spațiu mediatic polarizat și abuz de resurse publice”, se menționează într-un comunicat de presă al Expert Forum.

Totuși, potrivit observatorilor, în secțiile observate în ziua votării nu au fost identificate fapte grave de natură să perturbeze semnificativ procesul de desfășurare a alegerilor.

Legat de referendum, observatorii au constatat practici foarte diferite de vot. Dacă în unele secții, aproape toți votanții semnaseră și pentru buletinele pentru referendum, în altele, numărul celor care au refuzat buletinele a fost mai crescut. În două secții de votare din Republica Moldova și într-una deschisă pe teritoriul României, votanți au luat buletinele de vot, însă nu le-au introdus în urne, lăsându-le în cabinele de vot. În unele secții de votare buletinele au fost anulate, dar în altele au creat situații problematice.

Cu referire la votarea în diasporă, observatorii precizează că mai mulți alegători s-au prezentat la secțiile de vot cu actele de identitate expirate, deși la acest scrutin a fost interzisă votarea în baza actelor expirate.

„În acest context, considerăm că sunt necesare campanii de informare mai intense cu privire la documentele care pot fi folosite, în special având în vedere faptul că decizia respectivă s-a luat cu puțin timp înaintea datei alegerilor”, se preciează în concluzia publicată de Expert Forum.

Legat de numărare voturilor, observatorii susțin că la secțiile de votare din Iași și Consulatul din București procedura s-a întins pe mai multe ore, din cauza faptului că membrii birourilor electorale deschiseseră prea multe baloturi cu buletine de vot și astfel au fost nevoiți să le anuleze individual.

Expert Forum a acreditat în vederea observării alegerilor parlamentare și referendumului un număr de 12 observatori internaționali pentru secții din Republica Moldova și din România. Trei observatori au fost prezenți la Chișinău și în săptămâna 18-25 februarie, pentru a observa procesul electoral, respectarea procedurilor pentru organizarea alegerilor și centralizarea rezultatelor. În ziua și preziua alegerilor, aceștia au observat procesul electoral în 17 secții de votare din raioanele Călărași, Orhei, Rezina, Nisporeni și Strășeni. În România, au fost acoperite cinci secții de votare din București (2), Iași, Cluj Napoca și Constanța.