Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon: PDM se reformează. O…

Dodon: PDM se reformează. O coaliție PSRM-PDM va funcționa până în 2023

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, care se declară liderul informal al PSRM, susține că cel mai real scenariu de coaliție poate fi PSRM-PDM, care să dureze până la următoarele alegeri parlamentare.

Potrivit acestuia, încă nu au început discuțiile privind formarea unei coaliții, ce nu ar trebui făcută „cu orice preț”.

„E clar că ar fi bine să fie o coaliție. Cine poate să formeze coaliție în actualul Parlament? PSRM cu dreapta – puțin probabil, dreapta cu Șor, Candu și PDM – teoretic – da, dar nu prea cred. Înseamnă că pentru a asigura o stabilitate, coaliție poate să facă PDM cu PSRM. PDM a mai avut niște remanieri, se reformează, se curăță, cum spun ei. O să avem discuții cu domnul Filip, dacă se găsește un numitor comun, această majoritate parlamentară va funcționa până în 2023”, a afirmat el în cadrul ediției speciale „Linia directă” de la Primul în Moldova, post de televiziune afiliat socialiștilor.

Anterior, Dodon se pronunța categoric împotriva unei coaliții dintre socialiști și democrați, cei din urmă organizând în iunie 2019 proteste împotriva șefului statului, căruia i-a cerut demisia.

Între timp, mai mulți analiști și reprezentanți ai opoziției vorbesc despre o colaborare neformală dintre cele două partide încă de când a fost demis Guvernul Sandu și votat Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu.

Săptămâna trecută, șase deputați au păsrăsit PDM, motivând prin faptul că formațiunea ar urma să creeze o coaliție cu PSRM, lucru negat de liderul democrat, Pavel Filip.