Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Riscă să-i fie retras…

DOC Riscă să-i fie retras mandatul de deputat. Socialistul Corneliu Furculiță, constatat cu o avere nejustificată de peste OPT milioane de lei

Deputatul socialist, Corneliu Furculiță, a fost constatat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu avere nejustificată de peste 8 milioane de lei pentru anii 2017-2018. Controlul averii deputatului Corneliu Furculiță a fost inițiat în septembrie 2020, după ce Ziarul de Gardă l-a surprins, în vara anului 2020, că locuiește într-o casă impunătoare pe care nu o declarase. 

De asemenea, potrivit Actului de contarea al ANI, controlul averii a fost inițiat și în legătură cu nedeclararea împrumuturilor contractate de către Corneliu Furculiță de la compania sa „Exclusiv Media” SRL.

„În cazul unui deputat în Parlamentul Republicii Moldova s-a constatat o diferență substanțială în mărime de peste 8 mln lei pentru anii 2017-2018. Astfel, alesul poporului ar fi rambursat mai multe împrumuturi societății sale comerciale, de care nu a beneficiat de facto. La fel, acesta nu a declarat patru împrumuturi contractate, dar nerambursate în perioada declarării, precum și bunul imobil aflat în construcție. Totodată, a fost stabilit că, deputatul a declarat eronat economiile în numerar, or, potrivit rezultatelor controlului averii acesta nu avea cum să dispună de mijloacele bănești declarate”, anunță ANI.

Actul de constatare nu sunt definitiv.  ANI va transmite cauza în instanța de judecată competentă spre examinare în vederea dispunerii confiscării averilor nejustificate.

„După rămânerea definitivă a actelor de constatare, deputatului în Parlamentul R. Moldova îi va fi retras mandatul, iar în cazul funcționarilor se va solicita încetarea raporturilor de serviciu. Totodată, aceștea riscă să fie decăzuți din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția celor elective, timp de 3 ani”, potrivit ANI.

În iulie 2020, Ziarul de Gardă a scris că deputatul socialist Corneliu Furculiță trăiește într-o casă impunătoare, amplasată într-o suburbie a capitalei, construită pe două terenuri înregistrate pe numele fiicei sale, de 26 de ani. Casa nu se regăsea în declarația de avere și interese personale a deputatului din ultimii ani, deși anterior, până în 2017, politicianul o indica drept „construcție nefinisată”. 

VIDEO Casa cu trei niveluri, „nefinisată” și nedeclarată, în care l-am găsit pe șeful socialiștilor din Parlament

După articolul ZdG din iulie 2020 în care deconspiram că șeful socialiștilor din Parlament locuiește într-o casă impunătoare care nu se regăsește în declarația sa de avere și interese personale, deputata PAS, Veronica Roșca, a solicitat Autorității Naționale de Integritate (ANI) să inițieze procedura de control a averii deputatului Corneliu Furculiță pentru anii 2016 – 2020.

ANI a refuzat însă inițierea controlului averii deputatului „din lipsa  bănuielii rezonabile privind încălcarea regimului juridic”. Inspectorii ANI nu au identificat bunuri obținute/deținute de către deputat, care urmau a fi declarate și care nu au fost declarate de către Furculiță. Cu referire la casa în care locuia familia deputatului, reprezentanții ANI au menționat într-un comunicat că aceasta se află pe un teren pe care familia Furculiță l-a donat fiicei și că proprietara imobilului este fiica soților Furculiță – Cornelia.

„Prin urmare, inspectorul de integritate constată inexistența unei bănuieli sau presupuneri că deputatul Corneliu Furculiță a încălcat regimul juridic de declarare a averii și a intereselor personale, deoarece acesta nu avea obligativitatea de a declara construcția ce nu îi aparține”, informau reprezentanții ANI.

Câteva luni mai târziu, ANI a fost sesizată din nou să îi verifice averea deputatului PSRM. De această dată, Iurie Reniță, deputat al fracțiunii Platforma DA, a venit cu solicitarea verificării averii pentru perioada 2016 – 2019, în contextul acuzațiilor „de spălare de bani din Rusia prin faimoasa filieră Bahamas și utilizarea acestora în campania prezidențială a lui Igor Dodon din anul 2016”. Dosarul pe marginea acestei sesizări se află încă la control în cadrul ANI, nefiind luată o decizie. 

În declarația de avere pentru 2020, depusă în 2021, Corneliu Furculiță, președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Parlament, a decis să înscrie imobilul în declarația de avere și interese personale, după ce fiica mai mare i-a donat terenul pe care a fost construit imobilul.

Corneliu Furculiță deține două mandate consecutive de deputat. Alesul poporului este originar din același sat cu Igor Dodon, Sadova. Deputatul figurează în calitate de fondator al „Exclusiv Media”, care înglobează imperiul media afiliat PSRM. În timp ce deputatul e implicat în activități legislative, compania este administrată de soția sa, Ludmila Furculiță, care este colegă de muncă cu Galina Dodon, soția președintelui, angajată și ea la „Exclusiv Media” în calitate de directoare financiară. 

Corneliu Furculiță – unicul politician ce deține oficial două posturi TV. Alte două televiziuni sunt controlate de oameni apropiați PSRM