Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   ANI vine cu precizări după…

ANI vine cu precizări după comunicatul Procuraturii Generale privind averea lui Corneliu Furculiță

Sesizarea deputatei PAS Veronica Roșca în adresa ANI și Procuraturii Generale cu solicitarea verificării averii deputatului PSRM Corneliu Furculiță a provocat un schimb de comunicate între cele două instituții.

După ce, dimineața, Procuratura Generală a anunțat că nu are temeiuri de a iniția vreo investigație în acest sens, urmare a emiterii de către ANI a unui „Proces-verbal de refuz în inițierea controlului averii și al intereselor personale în privința deputatului Corneliu Furculiță, din lipsa bănuielii rezonabile privind încălcarea regimului juridic”, ANI a venit cu mai multe precizări.

Potrivit unui comunicat al Autorității, se confirmă că „din informațiile acumulate în cadrul unei verificări prealabile, inspectorul de integritate a stabilit că în privința deputatului Furculiță nu au fost identificate bunuri obținute/deținute care urmau să fie declarate și nu ar fi fost declarate în declarațiile de avere și interese personale din perioada vizată. Pretinsa construcție la care se face referință se află pe un teren pe care familia Furculiță l-au donat fiicei, iar beneficiarul acestei construcții, conform actelor eliberate de APL, confirmă faptul că fiica soților Furculiță este proprietară”.

Cei de la ANI spun că, astfel, inspectorul de integritate a constatat că nu există bănuieli sau presupuneri că liderul fracțiunii PSRM a încălcat „regimul juridic de declarare a averii și a intereselor personale, deoarece acesta nu avea obligativitatea de a declara construcția ce nu îi aparține. La fel, pe numele acestuia nu s-a constatat nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale”.

Reprezentanții ANI însă se arată surprinși de comunicatul Procuraturii Generale care statua că „Prin urmare, în lipsa încălcărilor constatate de ANI, care este unica instituție responsabilă de realizarea controlului averii și al intereselor personale și respectare a regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor, Procuratura Generală nu are temeiuri de a iniția vreo investigație în acest sens”.

ANI dă de înțeles că sesizarea deputatei Veronica Roșca trebuia să fie investigată de procurori. „Includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale, constituie infracțiune prevăzută la art. 352 indice 1 alin. (2) din Codul Penal al RM și care potrivit Codului de Procedură Penală este examinată de către organul de urmărire penală”, se arată în comunicatul ANI.

Sesizarea în adresa lui Corneliu Furculiță a fost depusă anterior de deputata PAS Veronica Roșca. Legislatoarea s-a bazat în plângerea sa pe o investigație realizată de Ziarul de Gardă.

ZdG a constatat că familia lui Corneliu Furculiță locuiește într-o casă impunătoare construită în orășelul Durlești, o suburbie a municipiului Chișinău. Imobilul a fost edificat pe două terenuri, declarate de către deputat până în 2018, atunci când a decis să le doneze fiicei sale. Casa nu se regăsește în declarația de avere și interese personale a deputatului din ultimii ani, deși anterior, până în 2017, politicianul o indica drept „construcție nefinisată”. 

Chiar dacă l-am surprins pe deputat, dar și pe soția sa, la casa din Durlești, iar vecinii susțin că familia Furculiță locuiește aici de mai bine de un an, președintele fracțiunii socialiștilor din Legislativ susține că doar a venit să verifice ca totul „să fie în regulă”, și că, de fapt, nu locuiește aici „de bază”.