Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Corneliu Furculiță – unicul politician…

Corneliu Furculiță – unicul politician ce deține oficial două posturi TV. Alte două televiziuni sunt controlate de oameni apropiați PSRM


Unicul actual politician care figurează oficial ca proprietar și beneficiar al unor posturi de televiziune este deputatul socialist Corneliu Furculiță. El controlează oficial posturile NTV Moldova și Exclusiv TV.


Compania „Exclusiv Media” SRL, care deține licența pentru cele două posturi TV, este administrată de soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila Furculiță, iar ca fondator figurează o firmă deținută de aceasta, „Poliactiv” SRL.

Totodată, pentru anul 2021, deputatul Furculiță declară dividende în valoare de 1,3 milioane de lei, obținute de la compania „Exclusiv Media” SRL, iar soția lui – un salariu total de aproape 395 de mii de lei. Corneliu Furculiță nu a dorit să ofere vreun comentariu pentru ZdG, în acest context.

Firma mai deține și publicația periodică de limbă rusă „Аргументы и Факты в Молдове”. „Exclusiv Media” SRL este vizată în așa-numitul „dosar Bahamas”. Prin intermediul acesteia au fost oferite împrumuturi de sute de mii de lei mai multor membri și simpatizanți ai PSRM care, ulterior, au făcut donații pentru campania electorală a lui Igor Dodon, la prezidențialele din 2016. Banii au ajuns în conturile „Exclusiv Media” SRL de la o companie offshore din Bahamas ce avea conexiuni în Federația Rusă.

În toamna anului 2021, fosta componență a CA a oferit licențe de emisie pentru încă două posturi TV, administrate de persoane apropiate de PSRM: TV 9 și 3,14 TV

TV 9 este fondat de compania „Media Platform” SRL, care îi aparține Svetlanei Caraseni. Tot ea este administratoarea casei de publicitate „Exclusiv Sales House” SRL, fondată de „Exclusiv Media” SRL, compania care deține posturile NTV Moldova și Exclusiv TV. Svetlana Caraseni figurează și ca administratoare în cadrul companiei „Alkasar Media Services” SRL, deținută de Chiril Lucinschi.

Solicitată de ZdG, Svetlana Caraseni a spus că postul TV 9, care încă nu s-a lansat pe micile ecrane, nu ar avea nicio legătură cu televiziunile gestionate de „Exclusiv Media” SRL, compania fondatoare a firmei „Exclusiv Sales House” SRL, pe care o administrează. „Eu sunt administrator și la Alkasar, ce legătură are?”, a spus, în replică, Svetlana Caraseni.

Postul 3,14 TV a obținut licență de emisie în septembrie 2021, la solicitarea jurnalistei Elena Lewicka-Pahomova. Ea este în prezent moderatoarea unei emisiuni la NTV Moldova, televiziunea deputatului socialist Corneliu Furculiță. Anterior, ea a fost directoare a postului de televiziune „Primul Transnistrean/Первый Приднестровский” din Tiraspol. Postul de televiziune 3,14 TV este deținut de compania „Constanta Media” SRL, fondată de Asociația Obștească „Media Content”, unde, printre fondatori, figurează și Elena Lewicka-Pahomova.

Ziarul de Gardă a dezvăluit cine sunt proprietarii posturilor de televiziune. La trei ani de la plecarea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor din R. Moldova, cei doi continuă să domine piața media audiovizuală, alături de figuri politice afiliate Partidului Socialiștilor din R. Moldova.