Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Delegația R. Moldova în CUC…

Delegația R. Moldova în CUC condamnă „acțiunile destabilizatoare ale Tiraspolului în Zona de Securitate”, în contextul reținerilor ilegale și răpirilor de persoane

imagine simbol

Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control condamnă „acțiunile destabilizatoare ale Tiraspolului în Zona de Securitate”, în contextul reținerilor ilegale și răpirilor de persoane.

La întrunirea de lucru a CUC, din 7 octombrie curent, la Bender, delegația R. Moldova anunță că a cerut să fie inclus pe ordinea de zi subiectul cu privire la reținerea abuzivă a lui Dorel Roșca în Zona de Securitate.

Delegația R. Moldova anunță cu regret că și de această dată, principiul de consensualitate pentru luarea deciziilor în Comisia Unificată de Control, aprobat încă în 1992, nu a permis includerea acestui subiect stringent pe agenda CUC, din motiv că a fost blocat de partea transnistreană. În lipsa unei agende aprobate, ședința nu a putut fi deschisă, iar săptămâna viitoare discuțiile vor fi reluate.

Asociația Promo-LEX a anunțat că, în dimineața zilei de 5 octombrie, la pretinsul post vamal din satul Lunga, raionul Dubăsari, teritoriu controlat de administrația de la Tiraspol, a fost reținut Dorel Roșca, veteran al războiului de pe Nistru.

Acestuia i-a fost restricționat dreptul la libera circulație la un post ilegal de „grăniceri”, iar ulterior a fost reținut abuziv și supus unor proceduri ilegale „de anchetă” de către reprezentanți ai așa-numitului „mgb”. Observatorii militari nu s-au putut deplasa la fața locului pentru a clarifica circumstanțele și a documenta încălcarea, din cauza opunerii exponenților Tiraspolului în Comandamentul Militar Întrunit, potrivit CUC.

După șase ore de interogatoriu, Dorel Roșca a fost eliberat pentru a fi cercetat în stare de libertate.

Delegația R. Moldova susține că acțiunile provocatoare și destabilizatoare sunt admise constant de structuri care nu se pot afla în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, dar care recurg la rețineri ilegale și răpiri de persoane.

Este elocvent cazul cetățenilor răpiți acum un an în raionul Camenca, unii dintre care sunt deținuți ilegal până în prezent de către forțele transnistrene, care refuză chiar și oferirea informațiilor pertinente autorităților sau rudelor.

Potrivit CUC, acțiunile sfidătoare denotă încălcarea de către partea transnistreană a drepturilor fundamentale ale omului și a actelor de bază privind operațiunea de pacificare pe râul Nistru, iar faptul că mecanismele de pacificare existente nu permit intervenția eficientă în asemenea cazuri demonstrează că se încearcă scoaterea situației din Zona de Securitate de sub controlul CUC.