• Cine este deputatul Iurie Dârda, care a anunțat că părăsește Partidul Liberal

  Cine este deputatul Iurie Dârda, care a anunțat că părăsește Partidul Liberal
  vizualizări
  07 septembrie 2017 | 09:15

  Partidul Liberal (PL) a rămas fără un deputat, după ce Iurie Dârda a anunțat că părăsește formațiunea condusă de Mihai Ghimpu. Spre deosebire de ceilalți aleși ai poporului care au debarcat din PL, Dârda nu a venit cu acuzații în adresa partidului pe care l-a reprezentat, el anunțând că pleacă din cauza campaniei de denigrare pornite împotriva sa. „Nu-mi doresc ca prin intermediul persoanei mele aceste actiuni să se răsfrângă și la denigrarea imaginii formațiunii politice din care fac parte și să împiedice la dezvoltarea strategiilor de menținere a cursului european pe care și-a propus Partidul Liberal”, și-a argumentat Dârda, plecarea.

  „După o campanie intensivă de denigrare din ultima perioadă a imaginii mele și celor apropiați mie, cu implicarea directă și indirectă a unor persoane din anturajul meu, vreau să vă comunic că din aceste considerente nu-mi doresc ca prin intermediul persoanei mele aceste actiuni să se răsfrângă și la denigrarea imaginii formațiunii politice din care fac parte și să împiedice la dezvoltarea strategiilor de menținere a cursului european pe care și-a propus Partidul Liberal . În acest context vă comunic că începând cu ziua de astăzi mă retrag din rândurile fracțiunii Partidului Liberal din Parlamentul Republicii Moldova. În continuare voi fi deputat independent (neafiliat), conducându-mă de promisiunile făcute cetățenilor în perioada preelectorală, pentru care alegătorii mi-au dat mandat în Parlamentul R. Moldova, promovând integrarea europeană și valorile democratice. În speranța că voi fi înțeles corect, doresc tuturor colegilor realizări frumoase în continuare”, a scris Iurie Dârda, pe o rețea de socializare, miercuri, 6 septembrie 2017.

  Iurie Dârda, care-și va continua mandatul în calitate de deputat independent este unul dintre cei mai prosperi aleși ai poporului. Conform declarației de avere și interese pentru anul 2016, Dârda a avut anul trecut dividende în valoare de 11 milioane de lei de la compania Dansicons, una din cele mai mari și cunoscute companii de construcții din R. Moldova, gestionată de familia sa. Dârda a avut dividende și de la Darsimid SRL în valoare de 375 de mii de lei. El deține un Range Rover Autobiografi, fabricat în 2013 și cumpărat în leasing în același an cu 1,1 milioane de lei.

  Anul trecut, Iurie Dârda și-a vândut mai multe proprietăți din R.Moldova, existând zvonuri că acesta ar urma să se stabilească în România. După reținerea lui Dorin Chirtoacă, Centrul Național Anticorupție a solicitat de la Primărie mai multe documente care vizează activitatea companiei „Dansicons”, care a ridicat în ultimii ani mai multe blocuri în mun. Chișinău.

  Iurie Dârda este deputat din 2014, anterior fiind consilier municipal pe listele PL în Chișinău. Acesta este și preșdintele sectorului Râșcani al Partidului Liberal.

  Vedeți mai jos CV-ul deputatului, cu informații preluate de pe blogul său.

  Naționalitate: Român
  Data naşterii: 10 mai 1971

  Experienţa profesională
  – Deputat în Parlamentul RM pe listele Partidului Liberal,membru al comisiei Administrație publică, dezvoltare regională,mediu și schimbări climatice ( 2014 – prezent )
  – Consilier Municipal, Primaria mun.Chisinau ( 2011 – 2014 )
  – Consilier local, com.Stăuceni, mun.Chisinau ( 2011 – 2014 )
  – Director general și fondator al companiilor de construcții SC DANSICONS SRL și SC DARSIMID SRL ( 1998 – 2014 )
  Proiecte realizate: 
  – Construcţia Blocurilor locative și a obiectivelor de menire social culturale pentru studenţi, profesori şi medici ai USMF( 2010 – 2014 )
  – Construcţia Blocului locativ pentru Păturile Social Vulnerabile din or.Criuleni, str.Ştefan cel Mare, 27 ( 2010 – 2011 )
  – Construcţia Blocurilor locative cu obiective de menire social culturale pentru studenţii şi profesorii UTM ( 2009 – 2013 )
  – Construcţia Blocului locativ pentru Paturile Social Vulnerabile şi refugiaţii din Transnistria, or.Chişinău, str.N.M.Spătaru ( 2008 – 2009 )
  – Construcţia Blocului locativ pentru Paturile Social Vulnerabile şi Tineret, or.Glodeni, str.Constantin Stere, 2 ( 2008 – 2009 )
  – Construcţia Blocurilor locative pentru angajaţii sferelor bugetare
  Educaţie şi formare
  -Şcoala primară ( 1977 – 1986 ) Ucraina, regiunea Cernăuţi, r-nul.Nouasuliţa, satul Forosna.
  -Şcoala medie ( 1986 – 1988 ) Ucraina, regiunea Cernăuţi, r-nul. Nouăsuliţa, satul Costiceni
  -Universitatea Tehnică a Moldovei ( 1988 – 1993 )
  Mențiuni
  – Ordinul ” MERITUL BISERICESC ” de gradul IIal Mitropoliei Moldovei ( 2014 )
  – Ordinul ” Crucea Mitropoliei Basarabiei ” ( 2013 )
  – Titlul onorific ” DOCTOR HONORIS CAUSA ” al Universității Tehnice din Moldova ( 2012 )
  – Medalia ” Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfînt „al Mitropoliei Moldovei ( 2012 )
  -Limba maternă: Româna

  Despre plecarea din PL a unor deputați, conducerea partidului a anunțat încă la începutul acestei săptămâni, Mihai Ghimpu declarând că se fac presiuni pentru ca aleșii poporului să părăsească partidul pe listele căruia au ajuns în Parlament. Ulterior, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, a adăugat că deputații ar fi „curtați” de mai multe partide, fără să dea însă nume. 

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  FOTO/ Cutii cu anabolizante, depistate la vama Palanca într-un microbuz cu numere diplomatice

  Ofițerii Serviciului Vamal în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate au contracarat o tentativă de trafic ilicit cu anabolizante. Produsele au fost depistate în compartimentul pentru ma…
  FOTO/ Cutii cu anabolizante, depistate la vama Palanca într-un microbuz cu numere diplomatice

  CSM a programat o nouă ședință: pe ordinea de zi, cererea de demisie a judecătoarei care examinează dosarul Șor

  La 8 decembrie a fost programată o nouă ședință a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Agenda este cea din 1 decembrie, plus câteva subiecte suplimentare, asta după ce ședința trecută a fost amânată pe…
  CSM a programat o nouă ședință: pe ordinea de zi, cererea de demisie a judecătoarei care examinează dosarul Șor

  DOC/ Decizia instanței la solicitarea lui Vladimir Țurcan de anulare a hotărârii prin care acesta a fost destituit din funcția de președinte al CC

  Magistrații Judecătoriei Chișinău (JC) au declarat inadmisibilă acțiunea depusă de către judecătorul Vladimir Țurcan împotriva Curții Constituționale (CC) prin care acesta solicita anularea hotărârii prin care…
  DOC/ Decizia instanței la solicitarea lui Vladimir Țurcan de anulare a hotărârii prin care acesta a fost destituit din funcția de președinte al CC

  O nouă licitație pentru amplasarea gheretelor. Primăria pune la bătaie 15 locații din parcurile capitalei

  La 9 decembrie va fi organizată cea de-a doua licitație deschisă pentru dreptul de amplasare a unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău. Primăria urmează să pună la bătaie 15 loturi de pe t…
  O nouă licitație pentru amplasarea gheretelor. Primăria pune la bătaie 15 locații din parcurile capitalei

  Alegerile din R. Moldova și Georgia: mesaje comune de dezinformare pentru a înăbuși gândirea critică a alegătorilor

  Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a fost marcată de atacuri la persoană, discurs de ură și dezinformări. Alegătorii moldoveni au fost speriați că se vor închide școli, spitale, primării, iar or…
  Alegerile din R. Moldova și Georgia: mesaje comune de dezinformare pentru a înăbuși gândirea critică a alegătorilor

  Record de cazuri noi de Covid-19 în R. Moldova: 1 728 de persoane s-au infectat în ultimele 24 de ore

  R. Moldova înregistrează un nou record de cazuri Covid-19. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în ultimele 24 ore au fost înregistrate 1 728 cazuri…
  Record de cazuri noi de Covid-19 în R. Moldova: 1 728 de persoane s-au infectat în ultimele 24 de ore