Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Avocatul lui Platon: Este evident…

Avocatul lui Platon: Este evident că s-a executat o anumită comandă, de a extrăda cât mai repede în Moldova

„Astăzi urma a fi adus la cunoștință încheierea în baza căreia s-a dispus aplicarea măsurii sub formă de arest  de către judecătorul de instrucție Victor Rățoi, de la Judecătoria Buiucani, învinuitului  Platon Veaceslav. În baza unor informații, am înaintat cerere de recuzare„, a spus  avocatul lui Platon, Ion Vâzdoagă.

Întrebat de ce s-a decis să înainteze cererea de acuzare, avocatul a răspuns că  „presupune că nu va fi corect și va emite o încheiere sau se va comporta  contrar intereselor acestuia. Motivele vor fi depuse pe data de 1, când va fi examinată această cerere de recuzare de către un alt judecător. Deși, inițial, judecătorul dorea să examineze personal această cerere de recuzare, ceea ce este inadmisibil.

Am depus un demers ca să am condiții confidențiale cu el (n.r. Platon), ca să-i pot explica drepturile și toate garanțiile acordate de lege. Nu mi s-a putut acorda asemenea posibiltate și, respectiv, de aceea și a fost amânată ședința de judecată. A fost adus ieri, la 11 seara, a fost adusă la cunoștință ordonanța de punere sub acuzare și procesul verbal de reținere.

Extrădarea este una complet ilegală. … Ucraina pur și simplu l-a extrădat, fără careva temeiuri juridice. În privința cetățeniei nu este nicio decizie, pentru că retragerea cetățeniei este de competența președintelui  țării. Nu este niciun decret în acest sens.   Dacă Ucraina invocă că  deține cetățenia în mod fraudulos , respectiv au fost eliberate două pașapoarte pe numele acestuia, urmau a fi pornite două cauze penale pentru uz de fals. Nu sunt intentate aceste cauze penale.  Respectiv, este evident că s-a executat o anumită comandă, de a extrăda cât mai repede  în  Moldova.  Până azi, noi nu am avut în R. Moldova niciun caz de extrădare cu așa pași rapizi, este evident că este o comandă”. 

Platon este deținut în izolatorul de detenție preventivă, Penitenciarul nr. 13.