Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alaiba sesizează PG privind un…

Alaiba sesizează PG privind un presupus atac raider la Moldasig. Platon îl acuză pe deputat că îl apără pe Plahotniuc

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a expediat în adresa Procuraturii Generale o sesizare prin care cere instituției să se implice în cazul „Moldasig”. Acesta susține că un acționar care deține oficial 4,99% din companie a ajuns să controleze 65% din acțiunile companiei. Deși nu a fost vizat, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a venit cu o replică la sesizarea parlamentarului.

„Pe piața asigurărilor se întâmplă lucruri îngrijorătoare – o moștenire pe care ne-o lasă Dodon. O să fie multe de descurcat. Vorbesc despre Moldasig. Un acționar care deține oficial 4,99% din companie (dreptul la vot suspendat în 2016-2017) a ajuns să controleze 65% din acțiunile Moldasig. Cum? Prin judecată. Iar stilul îmi este foarte cunoscut. E o clasică preluare ostilă – așa zis atac raider”, a scris Alaiba pe Facebook.

„Legalitatea acestei decizii de judecată emisă de către judecătoarea Olesea Țurcan este cel puțin dubioasă. De asemenea, știu bine nu din auzite, din experiențe din trecut că asemenea „operațiuni” nu au loc fără complicitate din interiorul instituțiilor regulatoare care au obligația să mențină ordinea, dar o fac în mod intenționat incomplet, ineficient, disproporționat. Niciodată un atac din ăsta nu a fost implementat fără complicitatea unor funcționari din instituții, a judecătorilor corupți și a unor elemente din politic”, susține parlamentarul.

Deși nu a fost vizat, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a venit cu o replică la sesizarea parlamentarului, pe care îl acuză că îl apăra pe fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.

„Ești foarte îngrijorat de soarta companiei Moldasig, pe care Vladimir Plahotniuc a furat-o mai întâi de la investitori și apoi a jefuit-o cu succes. Ai muncit din greu și ai scris o declarație pentru Procuratură. Nici măcar nu puteți distinge Codul penal de Codul civil. Este evident că cineva a scris această declarație pentru dvs. Nu v-ați deranjat să înțelegeți esența litigiului, atunci când proprietarii returnează propriile acțiuni, care sunt acțiuni de trezorerie și nu aparțin nimănui. Dar e prea dificil pentru tine”, se arată în comentariul lui Platon.

Acesta spune că îi va transmite deputatului documente care demonstrează că Plahotniuc a schimbat legile astfel încât să poată fura compania.

„Sper că vă veți familiariza personal cu aceste documente și nu le veți preda unor „autorități” pentru studiu, iar voi înșivă veți continua să vă uitați. Sunt gata să vă întâlnesc personal și să vă explic toate detaliile acestei infracțiuni comise de comunitatea criminală a lui Plahotniuc. Știu dinainte că veți evita întâlnirea cu mine, discuții, schimb de opinii. Dar tot nu voi înceta să încerc să arăt întregii societăți cât de iresponsabil și criminal este comportamentul tău. Voi dezvălui adevăratele motive ale acțiunilor tale, astfel încât oamenii noștri să realizeze amploarea indivizilor care îi guvernează”, se mai arată în comentariul lui Veaceslav Platon.

Dumitru Alaiba a respins acuzațiile controversatului om de afaceri.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) autosesizându-se de neregulile și practicile contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul companiei ”MOLDASIG” SA care, începând cu 09.11.2020, este gestionată, potrivit  Încheierii judecătorești din 06.11.2020, de două entități de audit, a revenit asupra subiectului, adoptând astăzi, 20 noiembrie curent, o Hotărâre în acest sens.

Astfel, constatând că persoanele delegate de „CONFIDENTIAL-AUDIT” SRL și „ALTIMEEA” SRL nu întrunesc rigorile stabilite de autoritatea de supraveghere, mai mult, acestea ignoră Ordonanța CNPF nr. 53/6 – O din 10.11.2020, regulatorul (CNPF), întru prevenirea deteriorării siguranței financiare și dezintegrării activelor, precum și neadmiterii neplăților către asigurații ”MOLDASIG” SA, a decis ”Instituirea administrării speciale provizorie a ”MOLDASIG” SA, până la executarea pct. 1 din Ordonanța CNPF nr. 53/6 – O din 10.11.2020, cu numirea unui administrator special…”

În februarie 2020, în proces de lichidare, Banca de Economii S.A. anunța potenţialii cumpărători despre desfăşurarea la Bursa de Valori a Moldovei a licitaţiei „cu strigare” de vânzare ca pachet unic a valorilor mobiliare S.A. „Moldasig” de 61 200 de unităţi, cu preţ per acţiune de 112,75 lei și valoarea totală de 6 900 300 de lei.

Portalul bizlaw.md remarcă faptul că, începând cu 2018, pachetul de acțiuni deținut de BEM la „Moldasig” este scos la licitație aproape în fiecare lună, prețul fiind în scădere cu câteva milioane de lei la fiecare nouă expunere. De exemplu, din ianuarie 2018, când pachetul a fost expus la vânzare la prețul de 35 de milioane de lei (568,48 lei per acțiune), prețul s-a redus de aproape cinci ori.