Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Accidentele în transportul aerian, feroviar…

Accidentele în transportul aerian, feroviar și naval vor fi investigate de un birou de investigații specializat. Proiectul, aprobat de Guvern

Accidentele în transportul aerian, feroviar și naval vor fi investigate de un birou de investigații specializat. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat miercuri, 23 septembrie, de către Guvern.

Potrivit documentului, îmbunătățirea siguranței în transportul aerian, feroviar și naval, prevenirea producerii accidentelor, dar și asigurarea unui nivel înalt de calitate a investigațiilor sunt obiectivele proiectului de lege, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

În afară de reglementări în domeniul investigării tehnice a accidentelor în transporturi, proiectul mai prevede crearea Biroului de Investigare – autoritate administrativă centrală, în subordinea Guvernului, specializată atât pe investigații, cât și pe emiterea recomandărilor de siguranță. În procesul de efectuare a investigațiilor, Biroul va colabora cu Procuratura Generală, Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, precum și cu Autoritățile de Siguranță. Autoritatea va fi finanțată din bugetul de stat în limitele alocațiilor anuale aprobate.

Potrivit autorilor, proiectul urmărește îmbunătățirea siguranței în transportul aerian, feroviar și naval prin investigarea cauzelor producerii evenimentelor într-un mod obiectiv, imparțial și transparent, evitarea conflictelor de interese între părțile implicate în cazul unui eveniment în transport, precum și elaborarea unor recomandări de siguranță pentru evitarea producerii în viitor a unor evenimente similare.

Totodata, autorii susțin că elaborarea proiectului corespunde măsurilor prevăzute în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.