Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Platforma Națională a Forumului Societății…

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a prezentat planul de acțiuni pentru anul 2021

Astăzi, 2 decembrie 2020, a avut loc prezentarea Planului de Advocacy al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic pentru sfârșitul anului 2020 și pentru anul 2021. Documentul, care a fost elaborat de către membrii Platformei, conține obiectivele, prioritățile și acțiunile principale pentru fiecare dintre cele cinci Grupuri de Lucru ale Platformei. Unul din obiectivele de bază ale planului propus ține de politicile anticorupție. Planul de acțiuni a fost realizat ținând cont de situația epidemiologică din țară, fiind propuse soluții pentru depășirea crizei generate de pandemia de COVID-19.

În deschiderea evenimentului, care s-a desfășurat pe online, șeful Delegației UE în R. Moldova, Peter Michalko, a venit cu un mesaj de susținere a societății civile: „Platforma Națională a Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic este partenerul nostru de încredere și este un pilon egal cu cel guvernamental și parlamentar. (…) Acest an a fost, în special, un an dificil. UE și statele membre ale UE au mobilizat toate mijloacele pe care le au la dispoziție pentru a susține consolidarea sectorului de sănătate publică, pentru a atenua impactul socio-economic provocat de pandemia de COVID-19 și de a întreprinde eforturi eficace pentru a ține sub control situația. Vreau să mulțumesc societății civile care ne-a ajutat și continuă să ajute în activitățile comune de oprire a acestei crize provocate de pandemie. Chiar și în această perioadă dificilă, am continuat susținerea societății civile, a mass-media independente și a jurnaliștilor independenți. Unul din obiectivele mandatului meu în R. Moldova este sprijinirea unui mediu favorabil pentru societatea civilă”. Ambasadorul UE în R. Moldova s-a referit și la atacurile recente la adresa ONG-urilor, care, potrivit lui, reprezintă indirect și atacuri împotriva politicii UE de sprijin a ONG-urilor și mass-media independente, ca elemente esențiale ale unei societăți democratice. „Așteptăm de la autorități să aibă atitudine deschisă și de parteneriat față de societatea civilă, pentru că asta va ajuta la dezvoltarea viabilă a societății din R. Moldova”, a menționat Peter Michalko. 

Planul de Advocacy al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic pentru perioada 2020-2021 a fost prezentat de către coordonatorii celor cinci grupuri de lucru din cadrul Platformei. Documentul conține acțiunile urgente care urmează a fi implementate anul viitor, dar urmează să fie completat și actualizat pe parcurs.

Grupul de lucru nr. 1 al Platformei, „Democrație, drepturile omului, buna guvernare și stabilitate” a prezentat trei obiective de bază pentru următorul an și anume:

  1. Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la avantajele integrării în UE.
  2. Creșterea responsabilității în rândul autorităților moldovenești în ceea ce privește realizarea reformelor în domenii, precum: drepturile omului, sistemul judiciar, lupta anticorupție și investigarea fraudei bancare.
  3. Opunerea rezistenței în privința inițiativelor propuse de autorități, care subminează principiile de bază ale statului de drept și contravin procesului de integrare în UE.

Prioritățile grupului de lucru nr. 2 al Platformei, „Integrarea economică și corelarea cu politicile UE” pentru perioada 2020-2021, orientate spre sprijinirea sectorului economic din R. Moldova, în contextul epidemiei de COVID-19:

  1. Monitorizarea implementării zonei de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA)
  2. Cooperarea cu instituțiile de stat relevante pentru implementarea Acordului de Asociere.
  3. Transparență în oferirea asistenței de stat pentru întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM-uri).
  4. Subvenționarea producătorilor agricoli.
  5. Atragerea de noi membri în grupul de lucru nr.2 al Platformei și dezvoltarea capacităților membrilor grupului.
  6. Cooperarea și dezvoltarea de proiecte comune cu membrii WG2 din cadrul altor platforme naționale.

Grupul de lucru nr. 3, „Mediul, schimbările climatic și securitatea energetică” își propune să devină un actor mai activ și mai eficient în conturarea reformelor cheie din

mediu, securitate energetică și transport. În acest sens, grupul și-a setat trei obiective principale pentru perioada 2020-2021:

  1. Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la protecția mediului.
  2. Creșterea implicării autorităților moldovenești pentru a facilita investițiile în sectorul energetic și transport la nivel local.
  3. Opunerea rezistenței în privința inițiativelor / acțiunilor de mediu care ar compromite apropierea R. Moldovei de UE.

În planul de advocacy pentru perioada 2020-2021, grupul de lucru nr.4, „Contacte interumane”, se va concentra pe realizarea următoarelor obiective:

  1. Îmbunătățirea procesului educațional pe perioada pandemiei de COVID-19.
  2. Antreprenoriatul pentru tineri și social.
  3. Servicii sociale și voluntariat pe timp de pandemie.

Grupul de lucru nr. 5, „Politici Muncă și Dialog Social”, și-a focusat planul de acțiuni pe următoarele domenii:

  1. Politici sociale – obținerea protecției și bunăstării sociale.
  2. Piața muncii și dialogul social pe piața muncii: oportunități de angajare, securitatea muncii, protecția socială a persoanelor neangajate, migrarea forței de muncă, respectarea drepturilor fundamentale ale angajaților, asigurarea echilibrului pe bază de gen, combaterea excluziunii sociale, etc.

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a fost creată în 2011 și este o structură neinstituționalizată și apolitică, ce funcţionează pe principii benevole şi la care poate adera orice organizație neguvernamentală, necomercială și apolitică, care împărtășește viziunea, misiunea şi obiectivele Platformei şi este gata să se implice activ și în mod direct în realizarea acestora. În prezent, Platforma are 92 de organizații membre, 7 dintre care reprezintă organizații-umbrelă pentru alte 255 de organizații. Misiunea Platformei este de a consolida procesul de integrare europeană și de dezvoltare democratică a R. Moldova, de a contribui la procesul de advocacy și de monitorizare în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum și a altor documente relevante ce se referă la Parteneriatul Estic și la relația dintre R. Moldova și UE.