Principală  —  Ştiri   —   Petiție: Vila prezidențială de la…

Petiție: Vila prezidențială de la Condrița trebuie transformată în centru de plasament pentru femeile care sunt victime ale violenței sau hărțuirii domestice

Vila prezidențială de la Condrița trebuie transformată în centru de plasament pentru femeile care sunt victime ale violenței sau hărțuirii domestice. De această părere sunt cei peste 230 de semnatari ai unei petiții online, inițiată de către activista civică Constanța Dohotaru.

 „Această vilă, ar putea adăposti ZECI de femei, acum, pe timp de PANDEMIE, când multe alte centre de plasament sunt în carantină și nu pot să le adăpostească. Dar prinse între patru pereți cu agresorul, în izolare domestică, cazurile de agresiune asupra femeilor exploadează, iar apelurile la Telefonul de Îndredere de la Centrul Internațional „La Strada Moldova” – 0 8008 8008, au crescut cu 35%!

În mijlocul Codrilor, având în grijă sau priajmă aer, liniște, femeile se vor putea simți siguranță fizică / emoțională / psihologică / pandemică. Din presă putem afla că ‘pe teritoriul vilei cresc păsări, existând chiar și un incubator pentru a scoate pui, o seră pentru legume cu sistem propriu de irigare, stupi de albini și o livadă’, deci femeile ar putea crea o comunitate autosuficientă care poate deveni o afacere socială, sprijinită de stat
„, susține autoarea petiției.

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a plecat din Reședința prezidențială de la Condrița. Declarațiile au fost făcute de către Dodon marți seara, în cadrul emisiunii Moldova în Direct” de la Moldova 1. Acesta a menționat că acum este important ca vila de la Condrița să nu fie distrusă”.

În cadrul conferinței de luni a Maiei Sandu organizată cu jurnaliștii, preșdedinta aleasă menționat că va tăia costurile de întreținere a edificiilor administrate de Președinție, inclusiv va căuta o altă utilizare pentru vila de la Condrița.

„Nu am fost niciodată la Condrița, îmi este greu să spun ce utilizare eficientă, vom merge acolo să vedem. Celelalte clădiri pe care le deține Președinția… trebuie să vedem costurile și să venim cu măsuri de eficientizare. Știu doar că se irosesc bani publici acolo. Știu că e lux exagerat pentru o țară săracă în care pensia nu ajunge nici la nivelul de sărăcie. Vrem să vedem bugetul pentru 2021 și să vedem unde se pot mai eficient cheltui banii publici“, a declarat Maia Sandu.

În 2017 ZdG a scris despre costurile renovării vilei de la Condrița. Oficial, în mai 2017, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a organizat un concurs de oferte, alocând 197 de mii de lei (sumă fără TVA) pentru reparaţia podelelor casei de odihnă din Condriţa. Neoficial, în vilă au avut loc lucrări de renovare mult mai costisitoare, despre care autorităţile strâng din umeri atunci când sunt întrebate.

Teritoriul pe care este construită vila se întinde pe o suprafaţă de 507 ha de pădure, îngrădită, accesul pentru muritorii de rând fiind interzis. Conform datelor de la Cadastru, pe acest teren sunt amplasate 7 construcţii. Cea mai mare, clădirea administrativă, are o suprafaţă de 637 de m.p., celelalte având suprafeţe cuprinse între 452 şi 19 m.p. Complexul mai cuprinde un lac artificial, un beci, dar şi o fermă de animale. Vila se află pe traseul Chişinău-Leuşeni, la 30 km de capitală, lângă satul Condriţa.

În 2010, Mihai Ghimpu, care preluase funcţia de preşedinte interimar după demisia lui Vladimir Voronin, a facilitat accesul jurnaliştilor pe teritoriul complexului de la Condriţa, fiind, practic, o premieră când persoane din afara cercului prezidenţial au intrat pe teritoriul acestuia. Atunci, Ghimpu însă nu a găsit la reședința de vacanță a familiei președintelui foarte multe, pentru că Voronin luase cu el toate animalele pe care le-a creascut acolo, sticlele de vin, dar și borcanele cu conserve. „Nu aş zice că e lux. Sunt lucruri făcute cu gust. Îmi pare foarte rău că nu cunoaştem cheltuielile pentru construcţiile din 2001 şi cheltuielile de întreţinere”, spunea liderul PL.

În 2018, în cadrul unui exercițiu de monitorizare a accesului la informații, Centrul de Politici și Reforme (CPR) a solicitat Președinției, pe data de 2 august, informații despre întreținerea reședinței de la Condrița. Președinția a declarat că este în imposibilitate de a oferi astfel de detalii, făcând trimitere la faptul că reședința se află la evidența Cancelariei de Stat. Direcția comunicarare și protocol a Guvernului a remis în răspuns doar informațiile despre întreținerea reședinței. În legătură cu cheltuielile pentru reparații, CPR a fost direcționat la Președinție, unde din nou s-a refuzat prezentarea unui răspuns. Anual contribuabilul achită aproximativ 2,5 milioane lei doar pentru întreținerea casei de vacanță a președintelui. Care a fost suma totală a investițiilor în renovarea întregii structuri rezidențiale, dar mai ales, cine a achitat nota de plată și cu ce scop, nu se comunică.

(Galerie Foto) Excursie cu acces limitat pentru jurnaliști la reședința prezidențială de la Condrița