Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Pacienta, care a fost criticată…

Pacienta, care a fost criticată de medicul-chirurg pentru că nu vorbește limba română, „a solicitat să revină la monitorizare la același doctor”, potrivit ministrei Sănătății

Captură de ecran

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a declarat că reacția pe care a stârnit-o în societate cazul medicului de la Spitalul Clinic Republican, care fost filmat în timp ce discuta cu o pacientă vorbitoare de rusă, ar demonstra că „în ultimii 30 ani nu am evoluat aproape deloc și timpul parcă a încremenit la sfârșitul anilor ‘80, în aceleași dispute”.

Într-o postare pe rețelele de socializare, ministra Sănătății a menționat că „pacienta a solicitat să revină pentru monitorizare la același doctor”. În același timp, Nemerenco a afirmat că „toată păruiala aceasta publică e doar un teatru fals”.

„Aproape toți și-au expus opinia pe cazul medicului de la SCR. Am primit mesaje și etichetări cred că de la jumătate de țară în care mi s-a cerut de la unii ca medicul să fie decapitat, de la alții – să-i dau stea de erou (…). Cunosc detaliile acestui subiect. De mirare e că în fierbințeala luptei, indiferent de care parte a baricadei, pe nimeni nu a interesat soarta pacientei. Și nici a filmulețului. Din acest motiv, am considerat că e corect cazul să rămână pentru evaluare în spital, ei posedă toate probele, martorii sunt pe loc, dar și pacienta la externare și-a expus poziția într-o înregistrare video pe care a lăsat-o Comitetului de etică”, a transmis ministra.

Avocatul Poporului a anunțat vineri, 22 iulie, că a sesizat Ministerul Sănătății și Spitalul Clinic Republican în scopul inițierii unei cercetări în privința doctorului care a luat-o la întrebări pe o pacientă pentru că nu vorbește limba română, deși trăiește în R. Moldova.

În seara de 20 iulie, pe rețelele de socializare au apărut niște imagini video cu discuția dintre un medic-chirurg din secția ORL a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din municipiul Chișinău și pacienta sa. În videoclip, bărbatul o întreabă de ce ea nu vorbește limba română, ci rusa, odată ce trăiește aici, și spune că rușii sunt „dușmani”.

Ulterior, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” a venit cu o reacție, exprimându-și dezacordul şi „condamnând ferm mesajele care pot afecta pacienţii.”

Ziarul de Gardă a discutat cu medicul, dar și cu șeful secției ORL, care au oferit primele declarații.Potrivit doctorului, discuția ar fi fost mult mai lungă, iar în imaginile video au fost incluse momente rupte din context „pentru a da o tentă politică”.

Am discutat și cu șeful secției ORL, Eusebiu Sencu, care a declarat că și el a discutat cu pacienta și a confirmat că aceasta „nici idee nu avea că a fost filmată”, fiind utilizată camera ascunsă.