Principală  —  IMPORTANTE   —   Primele declarații ale medicului-chirurg care…

Primele declarații ale medicului-chirurg care a fost filmat în timp ce vorbea cu o pacientă vorbitoare de rusă: „Primesc amenințări cu moartea”

Captură de ecran

În seara de 20 iulie, în mediul online au apărut niște imagini video cu un medic-chirurg din secția ORL a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din capitală, în care acesta discută cu o pacientă vorbitoare de limba rusă. Medicul a fost dur criticat în mediul online, fiind învinuit de internauți că ar avea un limbaj „rusofob”. Ziarul de Gardă a discutat cu medicul, dar și cu șeful secției ORL, care au oferit primele declarații.

Potrivit doctorului, discuția ar fi fost mult mai lungă, iar în imaginile video au fost incluse momente rupte din context „pentru a da o tentă politică”.

„În ziua de marți, înainte de operație, am intrat în salon. Pacienta a spus că are emoții. Noi am vorbit pe diferite teme. Videoclipul a fost redactat, au fost scoase din context fraze. Conversația a avut un ton de glumă ca să îi scot stresul înainte de operație. A fost montat așa încât să pară o instigare la ura, dar discuția a fost mult mai lungă. Am vorbit în primul rând despre operație, cum va avea loc”, a explicat doctorul-chirurg.

Acesta spune că s-a văzut azi de dimineață cu pacienta cu care discuta în imagini. Potrivit lui, ea, la fel, nu știa că ei sunt filmați. Medicul spune că pacienta a sunat-o pe colega de salon, care a filmat momentul și care ieri a fost externată, și a întrebat-o de ce a filmat fără acordul ei.

„Am văzut azi pacienta, am discutat cu ea și ea chiar m-a rugat să facem împreună un selfie. Ea nici nu a fost la curent că colega ei de salon a făcut așa ceva. Este un lucru urât. Aceste imagini, posibil, au avut scopul de a denigra imaginea mea personală sau de a denigra imaginea instituției”, spune doctorul.

Am discutat și cu șeful secției ORL, Eusebiu Sencu, care a declarat că și el a discutat cu pacienta și a confirmat că aceasta „nici idee nu avea că a fost filmată”, fiind utilizată camera ascunsă.

Totodată, acesta a explicat contextul cuvintelor medicului-chirurg.

„Suntem la noi în țară, vorbim limba română, iar celelalte etnii sunt obligate să cunoască ceva și din limba română, pentru că îi spui pacientei „Bună dimineața”, iar ea îți răspunde „Здравствуйте, я не знаю”. Păi e problema ta, trăiești aici de 30 de ani”. Cum să trăiești într-o țară și să nu știi să spui nici bună dimineața, nici la revedere. S-ar întâmpla așa ceva la Moscova, în Ucraina, în Germania?”, spune șeful secției.

Acum, medicul-chirurg zice că primește amenințări cu moartea pe rețelele de socializare.

„Nici nu mă așteptam la așa ceva, dimineața am rămas trăsnit. (…) Pentru mine nu există pacienți după criterii de etnie, limbă. (…) Dacă va considera necesar, pacienta va veni cu declarații pe rețelele de socializare. La mine telefonul este roșu, primesc amenințări cu moartea: „te împușcăm”, „te ucidem”, „îți rupem picioarele”, „românule, fugi peste Prut”, mărturisește medicul.

În seara de 20 iulie, pe rețelele de socializare au apărut niște imagini video cu discuția dintre un medic-chirurg din secția ORL a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din municipiul Chișinău și pacienta sa. În videoclip, bărbatul o întreabă de ce ea nu vorbește limba română, ci rusa, odată ce trăiește aici, și spune că rușii sunt „dușmani”.

Ulterior, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” a venit cu o reacție, exprimându-și dezacordul şi „condamnând ferm mesajele care pot afecta pacienţii.”

„Poziţia noastră este că toţi pacienţii merită un tratament echitabil şi respectuos, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de apartenenţa lor etnică. În urma unui video apărut pe reţelele de socializare, în care un medic al instituţiei se implică într-un act de discriminare pe criterii lingvistice şi etnice, aducem la cunoştinţă că astfel de comportamente nu reprezintă valorile pe care le promovăm. Comunicăm că acest caz va fi analizat sub toate aspectele în cadrul Comitetului de etică al instituţiei. În numele conducerii şi al întregului personal al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”, cerem scuze pacientei şi asigurăm că vom lua măsurile necesare pentru a nu fi admise astfel de cazuri”, se arată în mesajul instituției.

Din motive de securitate, am decis să nu indicăm numele medicului-chirurg.