Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O judecătoare din dosarul „Frauda…

O judecătoare din dosarul „Frauda bancară”, episodul în care sunt vizați, printre alții, Dorin Drăguțanu și Vladimir Plahotniuc, recuzată

Componența completului de judecată care examinează dosarul „Frauda bancară”, episoadele în care sunt inculpați foștii șefi ai Băncii Naționale a Moldovei, alți bancheri, iar, mai nou, și oligarhul Vladimir Plahotniuc, va suferi modificări. Cererea de recuzare înaintată de un avocat pe numele magistratei Ludmila Beșliu, una dintre cei trei judecători din complet, a fost aprobată.

În solicitarea privind recuzarea judecătoarei Beșliu, avocatul a invocat că magistrata se află în incompatibilitate, întrucât aceasta s-a pronunțat, anterior, într-o altă cauză penală în privința clientului său, Viorel Bîrcă, fostul președinte interimar al Băncii de Economii a Moldovei (BEM).

În cadrul ședinței din 20 februarie curent, a fost aprobată recuzarea magistratei Ludmila Beșliu de la examinarea unei cauzei penale în care sunt inculpați Dorin Drăguțanu, ex-guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei; Ion Sturzu și Emma Tăbîrță, foști viceguvernatori ai instituției; Ion Ropot și Viorel Bîrcă, fostul administrator special al Băncii de Economii și fostul președinte interimar al acesteia; Dumitru Țugulschi, fostul președinte al Unibank; Natalia Rahuba, fosta președintă interimară a Băncii Sociale, iar mai nou, și Vladimir Plahotniuc.

Aceasta s-a întâmplat după ce, la 14 februarie, Vasile Nicoară, avocatul lui Bîrcă, învinuit de escrocherie în dosarul numit generic „Frauda bancară”, a înaintat două cereri de recuzare, în una dintre acestea, fiind vizată judecătoarea Ludmila Beșliu, care, potrivit lui, se află în incompatibilitate.

Judecătoarea Beșliu s-a antepronunțat că Bîrcă este parte a grupului criminal organizat pe 29 ianuarie, atunci când acesta a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare, de aceea, ea nu mai poate participa la examinarea unei alte cauze penale în care este vizat Viorel Bîrcă”, susține Vasile Nicoară.

Cea de-a doua cerere, care urmează a fi examinată după ce va fi stabilit magistratul care va suplini completul de judecată ce examinează cauza penală, o vizează pe procurora Mariana Leahu, care, potrivit lui Nicoară, „a generat situația de conflict între puterea executivă și cea judecătorească”.

„Prestația doamnei procuror a generat o situație de conflict între puterea executivă și cea judecătorească. Drept confirmare a acestui fapt, servește cererea de abținere depusă de un judecător. Doamna procuror a fost în instanță, nu doamna Drăgălin sau domnul prim-ministru, care au criticat decizia, a fost numai doamna Leahu, care a ales cum și cui să raporteze”, a menționat avocatul lui Bîrcă. 

Anterior, la începutul lunii februarie, a mai existat o tentativă de modificare a componenței completului de judecată care examinează cauza penală dată, din care făceau parte magistrații Angela Catană, Ludmila Beșliu și Alexandru Negru. Atunci, judecătorul Alexandru Negru a depus o cerere de abținere de la examinarea cauzei, făcând referire la informații care au apărut pe unele canale de Telegram în care i s-au adus învinuiri, potrivit cărora, acesta ar fi un promotor al intereselor partidului de guvernământ. Cererea însă a fost respinsă, fără drept de atac.