Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Deranjat de criticile de pe…

Deranjat de criticile de pe un canal de Telegram, un judecător din dosarul „Frauda bancară” a cerut abținerea de la examinarea cauzei

Alexandru_Negru_undp
Alexandru Negru, Sursă: undp

Judecătorul Alexandru Negru, unul dintre cei trei magistrați care examinează dosarul „Frauda bancară”, episoadele în care sunt inculpați foștii șefi ai Băncii Naționale a Moldovei, iar mai nou, și oligarhul Vladimir Plahotniuc, a depus o cerere de abținere de la examinarea cauzei, făcând referire la informații care au apărut pe unele canale de Telegram în care i s-au adus învinuiri potrivit cărora acesta ar fi un promotor al intereselor partidului de guvernământ.

Cererea a fost respinsă, fără drept de atac. Instanța a decis examinarea cauzei penale în același complet de judecată.

În cadrul ședinței de joi, 8 februarie, de la Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost analizată cererea depusă de judecătorul Alexandru Negru privind abținerea sa de la examinarea dosarului intitulat generic „Frauda bancară”, motivul indicat fiind „linșajul politic”.

Cererea a survenit ca urmare a unor critici aduse la adresa magistratului pe canalul de Telegram Ungureanu 112, potrivit cărora acesta „este ținut ca un cățel în lesă de unul din clanurile PAS-ului și SIS”.

La scurt timp de la redactarea solicitării de abținere, documentul a fost publicat pe canalul Telegram „Casa de Nebuni”, de unde l-am preluat.

În declarație, judecătorul Alexandru Negru a menționat că reacțiile din spațiul mediatic ar putea afecta examinarea acestei cauze.

Declaratie de Abtinere by Ziarul de Gardă on Scribd

„În condițiile în care eu pot fi perceptul ca un magistrat lipsit de independență și imparțialitate și ca un promotor al intereselor partidelor de guvernământ, înlăturarea mea de la examinarea acestei cauze penale este în interesul justiției”, se arată în declarație.

Procurora Mariana Leahu a precizat că nu a cerut recuzarea magistratului și că lasă judecătorii să analizeze în ce măsură poate linșajul politic să afecteze decizia ulterioară.

În urma deliberărilor, completul de judecată, compus din magistrații Natalia Pătrașcu, Vasilisa Muntean și Eugeniu Beșelea, a decis să respingă cererea de abținere a judecătorului Alexandru Negru de la examinarea cauzei penale menționate.

Judecătorii Eugeniu Beșelea, Natalia Pătrașcu și Vasilisa Muntean

„Instanța dispune: se respinge ca neîntemeiată declarația de abținere a judecătorului Negru Alexandru de la examinarea cauzei. Examinarea cauzei penale urmează a fi continuată în același complet de judecată. Încheierea fără drept de atac”, a punctat președinta ședinței Natalia Pătrașcu.

La mijlocul lunii ianurie, premierul Dorin Recean a lansat noi critici în adresa sistemului judecătoresc. În cadrul unei întruniri a Guvernului, acesta a criticat decizia luată de magistrata Angela Catană privind rolul BNM în furtul bancar, precum și cea a judecătoarei Ludmila Beșliu care a comasat un dosar al lui Plahotniuc cu cel intitulat „Frauda bancară”. Premierul însă nu a venit cu nicio critică la adresa celui de-al treilea judecător, Alexandru Negru.

Alexandru Negru a fost numit în 2014 în funcția de judecător la Judecătoria Buiucani. În 2019, prin decretul președintelui de atunci al R. Moldova, Igor Dodon, Alexandru Negru a fost numit în funcția de magistrat până la atingerea plafonului de vârstă. Potrivit Magistrat.md, înainte de a deveni judecător, Negru a activat la Întreprinderea municipală „Servicii Locative Rîșcani” și „Servicii Locative Centru”.