Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moscova cere autorităților din Grecia…

Moscova cere autorităților din Grecia extrădarea lui Vladimir Plahotniuc în Rusia

Sursa: Telegram/ Tema

Oligarhul moldovean fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost reținut în Grecia, a fost trecut pe lista de urmărire a Interpolului rus pe 23 iulie, în baza unui mandat de arestare, scrie canalul de Telegram Tema. Sursele ZdG susțin că Plahotniuc a fost la Moscova în acest an, fără a fi reținut.

„Moscova intenționează să ceară autorităților grecești extrădarea lui Plahotniuc către organele de drept ruse. Sursele TEMA din agențiile guvernamentale moldovenești spun că recent Plahotniuc, împotriva căruia au fost deschise mai multe dosare penale în Rusia, a început să viziteze capitala rusă fără obstacole. Ultima sa vizită acolo, potrivit surselor, a avut loc acum câteva săptămâni”, scrie sursa citată.

Procurorii eleni au emis un mandat de arestare pe termen de 40 de zile în privința lui Vladimir Plahotniuc, a anunțat Procuratura Generală din R. Moldova în seara zilei de miercuri, 23 iulie. Termenul este acordat, potrivit Convenției Europene de extrădare, pentru trimiterea cererii de extrădare. Decizia este cu drept de atac, conform Procuraturii.

Și Constantin Țuțu a fost plasat în arest preventiv, în Korydallos, cel mai mare penitenciar din Grecia, a scris Cu Sens.

Poliția elenă a anunțat anterior că a confiscat 155 de mii de euro și 17 documente false, în contextul reținerii lui Vladimir Plahotniuc și a lui Constantin Țuțu. Potrivit unui comunicat de presă, cei doi locuiau împreună într-o casă din suburbia sudică a Atenei.

Bărbatul în vârstă de 59 (Vladimir Plahotniuc, n.r.) de ani locuia împreună cu bărbatul în vârstă de 38 de ani (Constantin Țuțu, n.r.), de asemenea căutat, care, pentru a minimiza riscul de detectare, rămânea în casă o mare parte a zilei. O caracteristică a măsurilor de precauție pe care le-au luat era că, la cea mai mică suspiciune că sunt monitorizați, își schimbau țara de reședință”, se arată în comunicatul oferit la solicitarea ZdG.

De asemenea, au mai fost confiscate patru ceasuri de lux, un automobil cu care călătorea Vladimir Plahotniuc, dispozitive de stocare a informației, telefoane mobile și mai multe acte false românești și bulgare.

Poliția elena mai precizează că Vladimir Plahotniuc era căutat de R. Moldova, iar Constantin Țuțu – de Federația Rusă.

Acte false și o vilă de lux

Fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, și ex-deputatul democrat Constantin Țuțu au fost reținuți în timp ce se îmbarcau spre Dubai, Emiratele Arabe Unite, acolo unde ZdG a scris anterior că Plahotniuc primise un pașaport mexican fals și unde Plahotniuc a locuit anterior. 

Presa din Grecia a scris ulterior că oligarhul Vladimir Plahotniuc închiria o vilă de lux situată într-o zonă exclusivistă de pe malul Mării Egee, în sudul Atenei. Conform unui anunț imobiliar, consultat de ZdG, proprietatea este una dintre cele mai impunătoare vile din Saronida, amplasată la 27 km de Aeroportul Internațional Atena. Casa de lux, care are patru niveluri, poate găzdui până la 16 persoane în cele 8 dormitoare ce posedă grupuri sanitare proprii.

Foto: excellenceluxuryvillas.com

Vila mai dispune de o parcare subterană, sală de gimnastică complet echipată, hamam (baie turcească, n.r.) și lift. Un anunț imobiliar arată că prețul chiriei variază între cinci și nouă mii de euro pe noapte și se dă în chirie pe minim 7 nopți. 

„Primul etaj găzduiește un living impresionant, cu canapele și scaune superbe. Există trei zone de relaxare. Una dintre acestea este mai formală, cu mobilier tradițional, iar cealaltă este modernă, cu un aranjament uimitor (…)”, se spune într-un alt anunț imobiliar.

„Plahotniuc și Țuțu se aflau în vila din Saronida, când, dintr-un motiv necunoscut, au chemat un taxi, s-au urcat în el și s-au deplasat direct către Aeroportul Internațional din Atena. Acolo, ei s-au îndreptat spre porțile destinate zborurilor în afara spațiului Schengen pentru a se îmbarca spre Dubai. Fiecare avea asupra sa doar un rucsac. Polițiștii eleni au reușit să întârzie decolarea avionului și să-i rețină pe amândoi”, se arată într-un document consultat de RISE Moldova, emis de Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate din cadrul Poliției Elene, care detaliază întreaga operațiune.

Patru mandate de arestare valabile în privința lui Plahotniuc în R. Moldova

„În cadrul cauzelor penale aflate la faza de urmărire penală din gestiunea Procuraturii Anticorupție (PA), în privința lui Vladimir Plahotniuc au fost emise trei mandate de arestare valabile. Un alt mandat de arestare a fost emis în cadrul cauzei penale aflate pe rolul primei instanțe pentru infracțiunea de spălare de bani și escrocherie, în legătură cu rolul său în schema care a avut loc în R. Moldova în anii 2013-2015, prin care au fost scoși peste un miliard de dolari din sistemul bancar și, eventual, din bugetul statului”, menționează PA într-un comunicat după reținerea lui Plahotniuc. 

În iulie 2020, Comisia INTERPOL a respins solicitarea R. Moldova de a-l anunța în căutare  internațională pe Plahotniuc, radiind toate datele sale din sistem la cererea acestuia, mai menționează Procuratura.

„Ulterior, urmare a investigației denumite generic «INTERPOL», în octombrie 2024, autoritățile din R. Moldova au solicitat revizuirea deciziei, iar în noiembrie 2024, Comisia pentru Control al Fișierelor INTERPOL a acceptat cererea Procuraturii Anticorupție, depusă prin intermediul DCPI, de revizuire a deciziei Comisiei din 2020. Autoritățile din R. Moldova urmează să întreprindă demersurile necesare pentru inițierea procedurii de extrădare”, precizează PA.

În prezent, oligarhul Vladimir Plahotniuc este acuzat de comiterea următoarelor infracțiuni:

  • Crearea și conducerea unei organizații criminale, care prevede pedeapsa cu închisoare de la 8 la 15 ani;
  • Escrocherie, săvârșită de o organizație criminală în proporții deosebite de mari, ce prevede pedeapsa cu închisoare de la 8 la 15 ani; 
  • Spălarea banilor, săvârșită de o organizație criminală în proporții deosebite de mari, ce prevede pedeapsa cu închisoare de la 5 la 10 ani.

La mijlocul lunii iulie 2023 a fost trimis în judecată primul și singurul dosar penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Pe masa judecătorilor a ajuns cauza penală disjunsă din cauza denumită generic „Frauda bancară” în privința lui Plahotniuc, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de creare și conducere a unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor, prin care acesta ar fi beneficiat de mijloace financiare sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în sumă totală de 39,2 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro.