Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldova-Gaz a propus ANRE să…

Moldova-Gaz a propus ANRE să accepte o reducere a prețului la gaz pentru consumatorul final cu 7,6%. Care sunt prețurile în România și Ucraina

Prețul unui metru cub de gaz s-ar putea ieftini cu 7,6%. Anunțul a fost făcut de Moldova-Gaz care anunță printr-un comunicat de presă că a solicitat ANRE să revizuiască prețurile unicului furnizor din Republica Moldova.

„Conform calculelor efectuate în baza Metodologiei existente, tariful mediu final pentru gazele naturale furnizate va constitui 4083 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 7,6% mai puțin în comparație cu tariful mediu actual pentru consumatorii finali”, se arată în comunicat.

Anterior, despre o reducere a prețului la gaze a vorbit și Igor Dodon. Șeful statului vorbea într-o intervenție la emisiunea sa că metrul cub de gaz ar putea costa din toamnă cu 20 la sută mai puțin.

Cu toate acestea, potrivit mai multor experți din domeniu, Moldova plătește unul dintre cele mai mari prețuri la gaz din regiune. Asta pentru că gazul este cumpărat direct de la furnizor, gigantul rus Gazprom pe baza unui contract multianual.

De exemplu, în Ucraina, care cumpără de pe piața europeană, prețul gazului a suferit recent o creștere cu 45 %. Chiar și după această scumpire, consumatorul casnic ucrainean plătește 5,24 hryvne pentru un metru cub, echivalentul a 3,1 lei. În Moldova, tariful pentru consumatorul casnic este între 4,7 și 4,89 de lei în funcție de consumul lunar.

În România unde piața este liberalizată, „consumatorii casnici cu un consum de pana la 2.400 de metri cubi pe an platesc, de la 1 iulie, un pret de 843,43 lei (238,25 euro) pe mia de metri cubi în cazul clientilor Distrigaz Sud si de 842,99 lei (238,13 euro) pe mia de metri cubi pentru abonatii E.ON Gaz Romania. Preturile nu includ TVA”, scrie Ziarul Financiar. Raportat la cursul valutar, ar ieși un preț mediu de 3,4 lei, iar cu TVA ar ajunge la 4,08 lei moldovenești ceea ce este cu 80 de bani mai puțin ca în Republica Moldova.