Principală  —  Ştiri   —   LIVE TEXT/ Ședința Consiliului Superior…

LIVE TEXT Ședința Consiliului Superior al Procurorilor a fost amânată din lipsă de cvorum

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost amânată din lipsă de cvorum. La ședință au fost prezenți doar șase membri CSP. „Subiectele care au fost preconizate, vor fi examinate la una din ședințele următoare”, a menționat președintele CSP, Dumitru Obadă.

„În ședință sunt prezenți șase membri. Se constată că nu sunt întrunite prevederile legale care reglementează cvorumul pentru a desfășura ședința de astăzi. Ședința de astăzi se va amâna. Subiectele care au fost preconizate, sunt patru care au fost făcute publice, vor fi examinate la una din ședințele următoare a CSP, fapt care va fi adus la cunoștința publică”, a declarat președintele CSP, Dumitru Obadă.

Știrea inițială

Primul subiect pe ordinea de zi este proba de interviu în cadrul concursului pentru selectarea inspectorului-șef al Inspecției procurorilor. Al doilea subiect este cumulul funcției de procuror cu activitatea didactică a procuorilor Igor Lambă, Natalia Andronic, Aliona Bucuci și Viorel Ciobanu.

CSP va examina și cererea procurorei anticorupție, Victoria Furtună, care a anunțat că pleacă din sistem și care a acuzat instituțiile publice ale statului că au fabricat și au diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. Tot ea a acuzat că Serviciul de Informații și Securitate și Aparatul Președintelui au lucrat în tandem și au folosit informațiile denaturate pentru a refuza numirea și promovarea unor astfel de judecători.

Ziarul de Gardă a scris anterior că dosarele de rezonanţă gestionate de Victoria Furtună au mers, cot la cot, cu prosperitatea în familia acuzatoarei de stat. În anul 2017, procurora şi soţul ei au primit donaţii substanţiale: 20 de mii de euro (peste 400 de mii de lei) au venit din partea soacrei sale, Zinaida Furtună, iar 80 de mii de lei de la Gheorghe Gaburici, tatăl său. Tot în 2017, aceasta, împreună cu soţul, au obţinut dreptul de abitaţie într-o casă de locuit din mun. Chişinău.

Al patrulea subiect pe ordinea de zi a ședinței CSP este desemnarea reprezentanților Consiliului Superior al Procurorilor în componența grupului de lucru pe platforma Comisiei parlamentare ce va avea misiunea definitivării proiectului de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative.