Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Prigojin a anunțat…

LIVE TEXT Prigojin a anunțat retragerea trupelor sale și revenirea pe pozițiile de luptă

UPDATE 20:33 În această dimineață, Vladimir Putin și-a informat omologul din Belarus despre situația din sudul Rusiei. Șefii de stat au convenit asupra acțiunilor comune. Astfel, președintele Belarusului a purtat discuții cu șeful PMC Evgheni Prigojin, scrie Novaia Gazeta Evropa.

Negocierile au continuat pe tot parcursul zilei. Drept urmare, Prigojin și Lukașenko au ajuns la acorduri privind inadmisibilitatea declanșării unui masacru sângeros pe teritoriul Rusiei. Evgheni Prigojin a acceptat propunerea lui Alexandru Lukașenko de a opri mișcarea persoanelor înarmate ale companiei Wagner în Rusia și de a lua măsuri suplimentare pentru a reduce tensiunile.

Ulterior, șeful Wagner a anunțat pe Telegram că el și mercenarii pe care îi conduce se retrag.

UPDATE 19:00 Informații verificate de la sol sunt relativ rare, dar, cu toate acestea, trupele Wagner par să se deplaseze spre nord, în direcția Moscovei, scrie BBC.

În această dimineață, mercenari Wagner au fost văzuți în orașul sudic Rostov-pe-Don; mai târziu, au venit rapoarte că trupele Wagner se aflau î0n Voronej, la 560 km nord.

Acum, guvernatorul regiunii Lipetsk, la nord de Voronej, a declarat că trupele Wagner se deplasează prin regiune. Moscova se află la numai 400 km nord.

UPDATE 18:46 Evgheni Prigojin a spus că Putin „a greșit profund” atunci când i-a acuzat pe mercenarii Wagner de „trădare”.

„În legătura cu trădarea de patrie, președintele a greșit profund. Noi suntem patrioții patriei noastre. Am luptat și luptăm. Toți luptătorii Wagner și nimeni nu are de gând, la cererea președintelui, FSB-ului sau a alt cuiva să se predea. Noi nu ne dorim ca țara să trăiască în continuare în corupție, minciună și birocrației”, a declarat Prigojin, într-un mesaj audio pe Telegram.

UPDATE 18:25 Președintele Turciei, Recep Erdogan, a anunțat în timpul unei conversații telefonice cu Vladimir Putin, disponibilitatea guvernului său de a ajuta la rezolvarea situației din Rusia cât mai curând posibil în condiții de pace, a transmis președinția turcă, notează digi24.

UPDATE 18:20 Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat luni zi nelucrătoare în capitala Rusiei – cu excepția autorităților și întreprinderilor cu ciclu continuu, a complexului militar-industrial și a serviciilor orașului.

UPDATE 18:18 Vladimir Putin a semnat o lege care va permite cetățenilor care ispășesc pedepse sub formă de privare de libertate să încheie contracte pentru serviciul militar în perioada de mobilizare, de lege marțială și de război. Acest lucru a fost raportat pe portalul oficial de publicare a actelor juridice, scrie Novaia Gazeta.

Potrivit legii, condamnații care au semnat un contract cu Ministerul Apărării vor fi eliberați anticipat de la ispășirea pedepsei.

În perioada de mobilizare sau în timp de război, cei care au săvârșit infracțiuni minore, dacă doresc, vor putea încheia un contract. Proiectul de lege va afecta nu doar persoanele care ispășesc pedepse, ci și cetățenii care au fost deja eliberați, dar cazierul penal nu a fost încă înlăturat.

Totodată, conform prevederilor legii mobilizării, este interzisă rezilierea contractului înainte de încheierea mobilizării.

Cei condamnați în temeiul anumitor articole politice – terorism (Art. 205), trădare (Art. 275), extremism (Art. 280), sabotaj (Art. 281) și altele – nu vor putea folosi acest drept. Procedura de încheiere a contractelor cu deținuții va fi stabilită de Ministerul Apărării.

UPDATE 16:50 O aeronavă specială Il96 cu numărul de coadă RSD697 al președintelui Vladimir Putin a decolat de pe Moscova Vnukovo în direcția Sankt Petersburg la ora 14:16 ora Moscovei și a dispărut de pe radar, potrivit datelor FlightRadar.

Placa specială a dispărut din sistemul de trekking din regiunea Tver. Una dintre reședințele lui Putin se află în regiunea Tver, notează Novaia Gazeta Evropa cu referire la Important Stories.

Dmitri Peskov neagă informațiile că Putin a zburat la Sankt Petersburg.

La bordul lui Il96 au fost instalate echipamente pentru controlul Forțelor Armate RF. Cine se află în avion și unde se duce exact nu se știe.

Sursa foto: Novaia Gazeta Evropa

UPDATE 15:00 Trupele de mercenari Wagner au preluat controlul asupra unor facilități militare din orașul Voronej, au declarat surse militare rusești pentru Reuters.

UPDATE 13:51 Pe rețelele sociale au apărut imagini cu aruncarea în aer a unui depozit de combustibili lângă orașul Voronej.

UPDATE 13:40 Mai mulți lideri europeni au venit cu declarații despre situația din Rusia, printre care și Volodimir Zelenski:

„Rusia și-a mascat de multă vreme slăbiciunea și prostia autorităților sale cu propagandă. Și acum există deja atât de mult haos încât nici o minciună nu îl poate ascunde. Și toate acestea sunt o persoană care sperie din nou și din nou cu anul 1917, deși în principiu nu este capabil să conducă [Rusia] la altceva.”, a scris liderul de la Kiev pe Telegram.

UPDATE 12:50 Agenția de presă Reuters a publicat câteva imagini cu luptători Wagner în orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, despre care șeful Wagner, Evgheni Progojin, spune că forțele sale îl controlează acum.

Sursa foto: Reuters
Sursa foto: Reuters
Sursa foto: Reuters
Sursa foto: Reuters

UPDATE 12:02 Comitetul Național Antiterorism al Rusiei a anunțat introducerea unui regim de operațiuni antiteroriste la Moscova, regiunea Moscova și regiunea Voronej, relatează CNN. Potrivit presei de stat ruse, este prima dată când este anunțat regimul antiterorist în aceste regiuni.

Măsurile au fost anunțate în timp ce șeful grupului militar privat Wagner, Evgheni Prigojin, a fost acuzat de organizarea unei revolte armate împotriva statului rus.

Regimul de combatere a terorismului include:

  • verificări ale documentelor;
  • protecția consolidată a ordinii publice;
  • monitorizarea convorbirilor telefonice;
  • restrictionarea comunicatiilor;
  • restricționarea circulației vehiculelor și a pietonilor pe străzi.

UPDATE 10:25 Președintele Rus, Vladimir Putin, a venit cu primele declarații în raport cu lansarea declarației de război de către Evghenii Prigojin față de Ministerul Apărării de la Moscova.

„Luptăm pentru viața cetățenilor noștri și integritatea noastră teritorială. Trebuie să fim uniți, să facem totul pentru a oprit această mișcare. Este o încercare din interior, este trădare față de cei care luptă pe front, un cuțit în spate pentru cetățenii noștri. Este o lovitură pentru poporul nostru în întregimea lui.

(…) Toți cei care conștient au ales trădarea, care au pregătit revolta înarmată și au ales drumul șantajului și al atacurilor teroriste vor fi pedepsiți. O să răspundă și în fața legii, și în fața oamenilor. Organele militare și alte instituții de stat au primit deja ordinele cuvenite. Măsurile antiteroriste sunt acum impuse la Moscova, dar și în alte regiuni”, a spus Putin.

Sursa video: hromadske

UPDATE 10:00 Canalul de telegrame Gray Zone, apropiat de PMC Wagner, a postat un videoclip cu Evghenii Prigojin, care declară că punctele militare din Rostov-pe-Don, inclusiv aerodromul, sunt sub controlul său.

Totodată, Prigojin a accentuat încă o dată că pierderile suferite de armata rusă pe front raportate oficial sunt false, acestea fiind în realitate mult mai mari.

UPDATE 08:55 Șeful mercenarilor Wagner, Evghenii Prigojin, a lansat o declarație de război față de Ministerul Apărării de la Moscova. Prigojin susține că armata rusă este de partea lui.

Totul a început după ce Șeful PMC Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat începerea efectivă a unei ciocniri armate cu Ministerul rus al Apărării, transmite Novaia Gazeta Evropa.

După declarațiile lui Prigojin, FSB a inițiat un dosar de instigare la rebeliune armată, potrivit mai multor agenții ruse de presă. Comitetul Național Antiterorism i-a cerut lui Prigojin să oprească „acțiunile ilegale”.

Prigojin a declarat ulterior că armata îl susține și l-a acuzat pe Șoigu că a ascuns la morga din Rostov 2000 de cadavre ale rușilor ce au decedat pe front pentru a ascunde pierderile.

Aproapre de miezul nopții, potrivit digi24, forțele speciale ruse și membri FSB se aflau în sediul Wagner din Sankt Petersburg, iar pe autostrada Don, care leagă Moscova de Rostov, au fost organizate blocaje rutiere de către FSB și forțele speciale.

Ulterior, Prigojin a declarat că acțiunile ar fi un Marș al justiției PMC „Wagner” și o „pedeapsă karmică lui Gerasimov și Shoigu.”

„Dacă ați ruinat armata de ani de zile, încercând să distrugi cea mai pregătită unitate de luptă (..), dacă alungați generali cu adevărat cinstiți, dacă ați abandonat soldații obișnuiți în atacuri stupide, atunci trebuie să fiți pregătiți pentru faptul că dreptatea poate învinge.”

Străzile din Moscova care duc către administrația prezidențială au fost blocate de polițiști, militari și vehiculele acestora deplasându-se în jurul Ministerul rus al Apărării.

Spre ora 02:00, mai multe camioane cu trupe au fost văzute și pe străzile din Krasnodar, oraș aflat la câteva sute de kilometri de Crimeea.

Ulterior, Prigojin, alături de soldații săi, a intrat, potrivit lui, „fără luptă” în Rostov pe Don din sudul Rusiei, după ce au trecut granița din Ucraina, unde luptau în Donbas cu trupele Kievului.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat, în contextul situației, că în capitala rusă se iau măsuri antiteroriste.