Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UPDATE/ Declarațiile lui Volodimir Zelenski…

UPDATE Declarațiile lui Volodimir Zelenski despre revolta armată organizată de Evgheni Prigojin în Rusia

Sursa foto: Unian

UPDATE 13:33 Președintele Ucrainei, Volodmir Zelenski, a venit și el cu declarații despre situația din Rusia, postând un mesaj pe pagina sa de Telegram:

„Oricine alege calea răului se distruge pe sine. Trimite coloane militare pentru a distruge viața unei alte țări – și nu le poate împiedica să fugă și să trădeze atunci când viața ripostează. Terorizează cu rachete, iar când sunt doborâte, se umilește ca să obțină „Shaheda”. El umilește oamenii și aruncă sute de mii în război – pentru a se baricada în cele din urmă în regiunea Moscovei de cei pe care el însuși i-a înarmat.

Rusia și-a mascat de multă vreme slăbiciunea și prostia autorităților sale cu propagandă. Și acum există deja atât de mult haos încât nici o minciună nu îl poate ascunde. Și toate acestea sunt o persoană care sperie din nou și din nou cu anul 1917, deși în principiu nu este capabil să conducă [Rusia] la altceva.

Slăbiciunea Rusiei este evidentă. Slăbiciune totală. Și cu cât Rusia își ține mai mult trupele și mercenarii pe pământul nostru, cu atât mai mult haos, durere și probleme va avea mai târziu. Acest lucru este, de asemenea, evident. Ucraina este capabilă să protejeze Europa de răspândirea răului și a haosului rusesc.”, a scris liderul Ucrainei.

Știrea inițială:

Oficialii și consilierii mai multor state europene au făcut primele delcarații cu referire la situația tensionată din Federația Rusă, după ce șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o declarație de război față de Ministerul Apărării de la Moscova.

Mihail Podoleak, consilierul președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, este sigur că situația din Rusia va evolua într-un război civil, mai devreme sau mai târziu.

„În linii mari, urmărim un conflict tradițional de elită internă care va escalada într-un război civil, fără îndoială. Dacă nu astăzi, mâine sau poimâine, dar cu toate acestea, aceasta este o realitate istorică obiectivă. Haideți să nu uităm totuși că și Putin, și Prigojin sunt criminali de război. Rusia începe genocidul și este important pentru noi ca Rusia să înceteze să existe în această formă, subliniez încă o dată în această formă politică trebuie să înceteze să existe, de aceea vom bineveni orice revolte ale civililor care vor avea loc pe teritoriul Rusiei.”, a declarat acesta într-un interviu pentru Freedom.

Aparatul prezidențial al Franței a declarat că șeful statului, Emmanuel Macron, urmărește „îndeaproape” situația din Rusia, scrie CNN.

„Președintele urmărește îndeaproape situația. Rămânem concentrați pe sprijinirea Ucrainei”, spune serviciul de presă francez.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a venit și el cu o reacție pe Twitter.

„În legătură cu situația din Rusia, am purtat consultări în această dimineață cu prim-ministrul și cu Ministerul Apărării Naționale, precum și cu aliații. Cursul evenimentelor dincolo de granița noastră de est este sub observație constantă”, se arată în postarea liderului de la Varșovia.

Șeful mercenarilor Wagner, Evghenii Prigojin, a lansat vineri, 23 iunie, o declarație de război față de Ministerul Apărării de la Moscova. Prigojin susține că armata rusă este de partea lui. Pe 24 iunie alături de soldații săi, acesta a intrat, potrivit lui, „fără luptă”, în orașul Rostov pe Don din sudul Rusiei, după ce au trecut granița din Ucraina, unde luptau în Donbas cu trupele Kievului.

Ulterior, președintele rus a venit cu o reacție, catalogând acțiunile lui Prigojin drept trădare de patrie: „Este o încercare din interior, este trădare față de cei care luptă pe front, un cuțit în spate pentru cetățenii noștri.”