Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   LIVE TEXT: Diaspora a votat.…

LIVE TEXT: Diaspora a votat. Maia Sandu câștigă detașat votul moldovenilor de peste hotare

Foto: Cornelia Călin

La 1 noiembrie, cetățenii R. Moldova din toate colțurile lumii sunt invitați la urnele de vot pentru a-și alege președintele. Diaspora, altfel activă anii precedenți, se estimează că va fi prezentă în număr mai mic în acest an la secțiile de votare, mai ales din cauza restricțiilor de circulație impuse în mai multe țări. Transmitem aici date actualizate și detalii despre prezența la vot a moldovenilor aflați peste hotare.

REZULTATE PRELIMINARE FINALE în diaspora. După prelucrarea tuturor proceselor verbale de la cele 139 de secții de votare deschise în afara Republicii Moldova, Maia Sandu a acumulat votul a 104 605 cetățeni (70,12%, Renato Usatîi a fost votat de 25 737 de oameni (17,25%), iar Igor Dodon a acumulat doar 5 439 de voturi (3,65%).

UPDATE ora 0.30: Mai mulți cetățeni ai R. Moldova din Germania NU au putut vota. O secție de votare s-a închis după ce timpul de votare a fost prelungit cu doar o oră. „CEC-ul le-a închis programa”

UPDATE ora 0.20: În câteva secții de votare din Germania și Marea Britanie numeroși cetățeni moldoveni cu drept de vot nu au reușit să voteze în ciuda prelungirii programului.

Mai jos sunt imagini din Northampton, Marea Britanie:

UPDATE: Până la ora 23.00, ora Moldovei, la secțiile de votare deschise în afara țării au votat 146 746 de alegători. Peste ocean oamenii continuă să voteze.

În timp ce pe teritoriul R. Moldova secțiile de votare s-au închis, cetățenii moldoveni de peste ocean continuă să voteze.

Montreal, Canada
  • Noi imagini din orașul german Kassel, unde la ora locală 19.30 sute de cetățeni moldoveni încă așteaptă ca să poată vota.

UPDATE ora 19 (ora Germaniei). Ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, Oleg Serebrean, anunță că la unele secții cozile s-au micșorat, în timp ce la altele este încă foarte multă lume care așteaptă să voteze.

Oleg Serebrian: „La secția de vot din Copenhaga și la cele din consulatele R. Moldova de la Stuttgart și Munchen cozile de așteptare practic au dispărut. La secțiile de votare din incinta Ambasadei R. Moldova în Republica Federală Germană, Consulatului General de la Frankfurt si consulatelor din Hamburg și Kassel e încă foarte multă lume”.

Cozi mari și la o altă secție din Germania, în orașul Kassel, la ora locală 17.30. „Cozi infernale. Oamenii deocamdată nu cedează, dar sunt foarte descurajați, sunt unii care de la 10 sunt aici și încă nu au votat. E tare aiurea organizarea, doar două cabine de vot pentru un număr atât de mare de oameni și respectiv se mișcă greu”, ne-a transmis Viorica Morozan, stabilită în Germania.

Kassel, Germania. Ora locală 17.30
  • Cozi imense la Berlin și Hamburg. În fața secțiilor de votare din Hamburg și Berlin s-a format o aglomerație de oameni. Oamenii se tem că nu vor reuși să voteze și transmit transmit că poliția germană a intervenit solicitând respectarea distanței sociale.

  • La Berlin, la ora locală 16.10, cetățenii moldoveni stau în continuare la cozi interminabile pentru a vota
  • Oamenii stau la coadă pentru a vota și la Praga, Cehia
Sursa foto: Nick Rilea
  • Cozi și în Spania la secțiile de votare
Rând mare la Valencia, Spania. Foto: Andrei Movileanu
  • Coadă la secția de votare de la Verona, Italia
Sursa: Vasile Popa/Fb
  • Cozi la secții din Germania, Marea Britanie și Italia.
  • Astăzi la ora locală 07:00 a fost deschisă secția de votare a Biroului Electoral nr. 1/390 cu sediul la Ambasada R. Moldova în Japonia (adresa: 72, Enoki-cho, Shinjuku-ku, Tokio, Japonia).Primul cetățean al Republicii Moldova care și-a exercitat dreptul de vot a fost Viorica Lozov, interpretă de jazz stabilită cu traiul permanent în Japonia. – Primul cetățean al R. Moldova care și-a exercitat dreptul la vot

De asemenea, John Donica, un regizor din R. Moldova stabilit la Tokyo, Japonia a votat deja. În opinia sa, „acesta este votul decisiv pentru o schimbare mai bună”.

Foto: John Donica
  • O tânără din R. Moldova stabilită în Olanda spune că va străbate 300 de km pentru a vota. Ileana Crudu este de părere că ieșirea la vot este cel mai mic lucru pe care îl poate face pentru cei de acasă. „Da, eu ies la vot. Ăsta e cel mai mic lucru pe care îl pot face pentru cei de-acasă. Cu toții ne dorim o schimbare, una spre bine. Doar prin vot putem schimba un sistem de ale cărui slăbiciuni beneficiază aceeași clasă politică de la Independență încoace. De data asta, se întâmplă să fac 300 de km pentru a putea vota. Așa, că vă rog, cei de acasă care aveți o secție de votare la 10 minute distanță, ieșiti la vot. Vot cu vot se construiește un stat democratic” punctează ea.  – Alegerile în diaspora: între „pentru prima dată, nu voi putea să particip” și „voi face 300 km pentru a vota”
  • Pandemia din acest an pune sub semnul întrebării participarea cetățenilor moldoveni, stabiliți peste hotare, la vot, în special în țările unde au fost adoptate măsuri stricte de circulație. Totodată, unii spun că, pe lângă pandemie, și dezamăgirile de anii trecuți ar putea să îi facă pe concetățeni să vină în număr mai mic la secțiile de votare. Dincolo de asta, însă, o bună parte dintre moldovenii cu care ZdG discutat cu puțin timp înainte de ziua alegerilor, păstrează o umbră de speranță în schimbarea spre bine și spun că vor merge, ca de fiecare dată, la alegeri – Moldoveni din diaspora: „Într-o perioadă de incertitudine, mergem cu speranță la vot”

Pe 1 noiembrie 2020, în R. Moldova au loc alegeri prezidențiale. În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte desemnați de formațiuni politice și actualul președinte al țării, în calitate de candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.