Principală  —  Ştiri   —   Parcurge o mie de kilometri,…

Parcurge o mie de kilometri, cu soția și fiica de un an, ca să voteze: „Noi nu uităm de unde am plecat”

Un cetățean al R. Moldova stabilit în Statele Unite ale Americii parcurge distanța de o mie de kilometri, împreună cu soția și fiica lor de doar un an, pentru a-și exercita dreptul la vot. Jenel Codiță spune că face pentru că nu poate rămâne indiferent față de ce se petrece acasă.

„Ca un moldovean care a trăit în Statele Unite mai mult de 17 ani, am învățat că dreptul de a vota este și o datorie civică. La fel ca participarea obligatorie la recensămînt, participarea la vot te face să fii auzit de către autorități. Fără aceste procese civice, nu am avea alocarea corectă de fonduri pentru asistență legală și socială. De exemplu – dacă eu și alți cetățeni nu votam în anii precedenți, nu aveam 12 secții pe continentul Nord American, doar în ambasadele Moldovei”, spune bărbatul.

Totodată, soția lui Jenel, Cristina, punctează că a vota, pentru cei de peste hotare, înseamnă pe lângă exercitarea unui drept fundamental și să fie mai aproape de Moldova.

„Asta înseamnă să nu uităm de unde am plecat și să nu rămânem indiferenți față de familia și prietenii noștri care au rămas în țară și au nevoie de noi acum. Fiecare persoană merită un viitor mai bun și luminos, oriunde nu ar fi. Plus că e un motiv frumos și un prilej de sărbătoare să ne întâlnim toți moldovenii de pretutindeni”, susține ea.

Pe 1 noiembrie 2020, în R. Moldova au loc alegeri prezidențiale. În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte desemnați de formațiuni politice și actualul președinte al țării, în calitate de candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.