Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Alegerile în diaspora: între „pentru…

Alegerile în diaspora: între „pentru prima dată, nu voi putea să particip” și „voi face 300 km pentru a vota”

La 1 noiembrie, cetățenii R. Moldova din toate colțurile lumii sunt invitați la urnele de vot pentru a-și alege președintele. Diaspora, altfel activă anii precedenți, se estimează că va fi prezentă în număr mai mic în acest an la secțiile de votare, mai ales din cauza restricțiilor de circulație impuse în mai multe țări. Totuși, unii cetățeni spun că vor parcurge zeci de km pentru a-și exercita dreptul la vot.

O moldoveancă stabilită la Helsinki, Nadea Savolainen, povestește cu regret că aceasta este prima dată în 15 ani când nu va putea merge să voteze.

„Noi avem o situație cam dificilă de data aceasta. Din păcate noi, cei din Finlanda, nu putem participa la vot, din cauză că Finlanda se află la moment în zona roșie, și mergând spre Tallinn, noi trebuie să stăm acolo în carantină două  săptămâni șii la întoarcere, la fel. Noi, eu nu-mi pot permite să stau în carantină, trebuie să lucrez… Pentru prima dată în 15 ani nu voi putea să particip la vot”, mărturisește ea. 

De cealaltă parte, cei care pot ajunge la unele secții chiar și mai îndepărtate, se încăpățânează să străbată zeci și sute de km pentru a-și exercita dreptul la vot. 

Astfel, Nata Scobioală, stabilită în Italia, va parcurge peste 170 km până la Florența, pentru a vota.

„M-am gândit că fac și o vizită în oraș, și votez. În zona mea, nu prea știu moldoveni, că am lua cu noi, mașina e liberă. Vom vedeam cum facem. Eu cred că diaspora vrea foarte mult la votare și cred că se va duce, doar că, din cauza acestor restricții, e mai complicat. Dacă nu erau, sigur se duceau foarte mulți. Însă, acum e o perioadă mai grea”, subliniază ea. 

Totodată, o tânără din R. Moldova stabilită în Olanda va străbate 300 de km pentru a vota. Ileana Crudu spune că ieșirea la vot este cel mai mic lucru pe care îl poate face pentru cei de acasă.

„Da, eu ies la vot. Ăsta e cel mai mic lucru pe care îl pot face pentru cei de-acasă. Cu toții ne dorim o schimbare, una spre bine. Doar prin vot putem schimba un sistem de ale cărui slăbiciuni beneficiază aceeași clasă politică de la Independență încoace. De data asta, se întâmplă să fac 300 de km pentru a putea vota. Așa, că vă rog, cei de acasă care aveți o secție de votare la 10 minute distanță, ieșiti la vot. Vot cu vot se construiește un stat democratic” punctează ea. 

Pe 1 noiembrie 2020, în R. Moldova au loc alegeri prezidențiale. În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte desemnați de formațiuni politice și actualul președinte al țării, în calitate de candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.