Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Director de programe Promo-LEX:…

VIDEO Director de programe Promo-LEX: „Până la ora 09:00 au fost recepționate 141 de semnalări de incidente”

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale care au loc duminică, 5 noiembrie, a susținut o conferință de presă dimineața, în cadrul căreia Nicolae Panfil, directorul de programe al asociației, a oferit informații privind deschiderea secțiilor de votare.

UPDATE 09:46 Până la această oră, misiunea Promo-LEX a recepționat 141 de semnalări de incidente de la observatori. Dintre acestea, 44 de cazuri au fost deja evaluate. Celelalte urmează a fi analizate și prelucrate.

„Am constatat că au avut loc patru cazuri de restricționare a accesului observatorilor(…). În toate aceste patru cazuri a fost vorba, mai curând, de necunoașterea legislației electorale de către funcționarii electorali (…) pentru că, într-un final, la ora 07:00 observatorilor li s-a permis accesul, dar problema constă în faptul că aceștia au fost admiși practic cu 5-10 minute înainte de ora 07:00, și nu așa cum au fost aceștia instruiți. (…)

Cu privire la prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 de metri, am constatat trei cazuri. (..) Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor normelor legale sau au fost rupte sau deteriorate sigiliile în 7 cazuri. (…)

Un alt tip de incident ține de încălcarea secretului votului. Au fost identificate 5 cazuri. În orașul Comrat, secția 10, un tânăr a fotografiat buletinul de vot cu opțiunea deja exprimată. La observațiile reprezentanților biroului electoral poza a fost ștearsă. În sectorul Botanica, secția 56, un alegător a fost observat în timp ce fotografia buletinul său de vot în cabină. Președintele biroului l-a atenționat. În sectorul Botanica, municipiul Chișinău, secția nr. 17, un alegător a arătat tuturor celor prezenți în secția de votare buletinul de vot după aplicarea ștampilei, întrebând dacă acesta va fi validat dacă s-a murdărit de cerneală. În sectorul Botanica, secția nr. 15, un alegător și-a fotografiat buletinul (..) În sectorul Ciocana, secția 167, un alegător a întrebat dacă este posibil de schimbat un buletin de vot nou și a arătat buletinul cu ștampilă președintelui biroului și unui reprezentat a unui partid politic pentru a se consulta dacă ștampila este lizibilă”, a declarat Nicolae Panfil, director de programe Promo-LEX.

Misiunea Promo-LEX are astăzi în teritoriu 602 secții de votare acoperite cu observatori statici. În mun. Chișinău și Bălți acoperirea e de 100%. De asemenea, în teritoriu sunt în deplasare 71 de echipe mobile cu 142 observatori, suplimentar celor din echipele statice.

Duminică, 5 noiembrie, în R. Moldova au loc alegeri locale generale. În cadrul acestora urmează să fie aleși 898 de primari, din aproximativ 3 300 de candidați, și 11 058 consilieri în consiliile locale, din 45 775 de persoane. Pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău au fost înregistrați douăzeci și șapte de candidați.

La ora 07:00 au fost deschise cele 1 958 de secții de votare, organizate pentru desfășurarea scrutinului. La urnele de vot sunt așteptați aproape 2 759 000 de alegători.