Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Iohannis despre situația din Grecia:…

Iohannis despre situația din Grecia: sper că înţelepciunea politică şi economică va prima

Preşedintele Klaus Iohannis spune că, deşi Grecia a votat ”Nu” la referendumul de duminică, speră că înţelepciunea politică şi economică va prima în cele din urmă şi se vor găsi soluţii care să însemne ”Da” pentru viitorul european al Greciei.
”Deşi Grecia a votat NU la referendumul de ieri, sper că înţelepciunea politică şi economică va prima în cele din urmă şi se vor găsi soluţii care să însemne DA pentru viitorul european al Greciei. Este foarte important pentru toate statele Uniunii Europene să se caute în continuare căi pentru a ieşi din criză”, scrie preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj postat luni pe Facebook si citat de mediafax.ro.

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61,41% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,59% pronunţându-se în favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale parţiale. Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 89,95 la sută din voturi, 61,41 % dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,59 % s-au pronunţat în favoarea acestora. Prezenţa la urne a fost de 62,18 %.

Întrebarea adresată la referendum a fost: „Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?” Prima căsută pe buletinul de referendum a fost „nu”, iar a doua „da”.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).