Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   INFORGRAFIC/ Cum a evoluat sistemul…

INFORGRAFIC Cum a evoluat sistemul de învățământ din R. Moldova în ultimii doi ani. Date de la BNS

Foto: theaustralian.com

Cei mai mulți profesori din învățământul primar și secundar general din R. Moldova țin ore de limba și literatura română. În anul academic 2021-2022, circa 2 740 de cadre didactice au predat acest obiect de studiu, peste 2 500 de profesori au predat limbi străine, iar aproape 1850 au învățat elevii matematică, potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS) cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului.

De asemenea, în ultimul an, aproximativ 20% din cadrele didactice din învățământul primar și secundar general aveau peste 60 de ani, iar doar 8,7% aveau până la 30 de ani.

Astfel, potrivit BNS, în anul de studii 2021-2022, în sistemul de învățământ din R. Moldova erau angajate 47 088 persoane, cu 416 angajați mai puțini decât cu un an înainte. Dintre aceștia, peste 85% sunt femei.

Totodată, cei mai mulți profesori predau în învățământul primar și secundar general – circa 56%, iar cei mai puțini – 8%, în cel profesional tehnic.

În anul 2021, conform datelor BNS, un învățător a câștigat un salariu mediu lunar de circa 7 440 de lei, sau 81% față de salariul mediu pe economie.

Educația rămâne fără profesori: De Ziua lor, cinci pedagogi bat alarma cu privire la starea profesiei în R. Moldova

De Ziua lor profesională, ZdG a întrebat cinci pedagogi despre dificultățile cu care se confruntă acum fiecare dintre ei, dar și sistemul de educație de la noi. 

Ne-au vorbit despre lipsuri care rămân aceleași de ani de zile, despre salarii mici, despre provocarea de a rămâne interesați și relevanți pentru generația telefoanelor performante, dar și despre regretul că profesia lor pare să-și fi pierdut ceva esențial din imaginea pe care o avea altădată. Acestea sunt mesajele lor necenzurate.