Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Încă un parteneriat. Președintele Dodon…

Încă un parteneriat. Președintele Dodon anunță că Igor Ceaika va plăti pentru renovarea casei muzeu „A. Pușkin” din Chișinău

După ce Putin a declarat anterior că e pregătit să acorde ajutor financiar pentru reustaurarea casei muzeu A. S. Pușkin din Chișinău, președinte Igor Dodon anunță că fiul fostului procuror general al Federației Ruse, Igor Ceaika, „a decis să acopere toate cheltuielile pentru reparația Casei muzeu”.

În mesajul său, președintele declară că s-a adresat către „prietenii Republicii Moldova din Rusia, care au găsit o modalitate de a finanța etapa inițială” a renovării, care prevede expertiza, proiectarea și soluționarea problemelor urgente de reparație. În acest scop ar fi fost deja transferate circa 2,5 milioane de lei, iar alte 1,5 milioane de lei ar urma să fie transferate după ce vor fi definitivate documentele de proiectare.

„Bugetul municipal și cel de stat pentru anul 2020 nu prevăd cheltuieli pentru Casa-muzeu „A. S. Pușkin”, iar procedura de alocare a mijloacelor financiare ar fi durat timp îndelungat.

Îmi exprim încrederea că la data de 21 septembrie, cînd vom marca 200 de ani din ziua cînd a fost exilat marele poet, complexul muzeal va întîmpina oaspeți fiind renovat în totalitate.

Casa-muzeu „A. S. Pușkin” este un simbol al prieteniei cu partenerul nostru strategic – Federația Rusă, care are o valoare istorică foarte importantă atît pentru cetățenii Moldovei, cât și pentru cei ai Rusiei”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Ce îi leagă pe Ceaika și Dodon

Renovarea casei muzeu nu este primul parteneriat dintre Ceaika și Dodon, or relațiile dintre cei doi sunt mai vechi. În februarie 2019, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a anunțat că, potrivit unor documente confidențiale, Chaika era, încă în 2017, unul dintre sponsorii Fundației „Din Suflet”, gestionată de Galina Dodon. Astfel, pe 16 august 2017, în contul bancar pentru euro deschis la Victoriabank din Chișinău al Fundației „Din suflet” a intrat suma de 70 de mii de euro, iar banii au fost virați dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova pe numele lui Igor Chaika. Igor Ceaika este și partener de afacei cu fratele președintelui, Alexandru Dodon.

În februarie 2019, pe final de campanie electorală parlamentară, erau eliberați piloții Lionel Buruiană, 37 de ani, şi Mihai Crihana, 54 de ani, care se aflaseră în prizonieratul talibanilor din Afganistan din noiembrie 2015. Atunci presa a scris că eliberarea celor doi fusese negociată de o organizație rusească, „Delovaya Rossia”, şi de unul dintre co-preşedinţii acesteia, Igor Iurevici Cheaika.

ZdG a scris, în februarie 2019, că în perioada președinției lui Dodon, Igor Cheaika a fost de mai multe ori la Chişinău şi la Comrat, punând la cale mai multe afaceri cu Găgăuzia, dar şi cu Transnistria, prognozând importante investiţii ruseşti în stânga Nistrului. De altfel, pe siteul organizaţiei „Delovaya Rossia”, www.deloros.ru, găsim zeci de informaţii despre tranzacţii economice, curente sau de viitor, cu firme din diverse zone, inclusiv din Republica Moldova.

La sfârșitul lunii decembrie 2019 Igor Chaika a intrat în posesia a 51% din compania „Media Invest Service”, astfel preluând de la omul de afaceri Vadim Ciubară cota majoritară din firma care deține posturile Accent TV și Primul în Moldova, dar și din firma care gestionează site-urile mail.ru și ok.ru în R. Moldova.

Contractul prin care Igor Chaika a preluat 51% din „Media Invest Service” de la omul de afaceri Vadim Ciubară a fost semnat la 27 decembrie, scria openmedia.io, la doar o zi după ce președintele R. Moldova, Igor Dodon, declara că cele două posturi TV urmează să aibă proprietari din Rusia.

Postul de televiziune „Primul în Moldova” a început, din toamna anului 2019, să retransmită emisiunile postului de televiziune rusesc „Pervîi Canal”. Accent TV și Primul în Moldova sunt gestionate de „Telesistem TV” SRL, care, din 2015, este proprietatea firmei rusești „Media Invest Service”, fondată și administrată de moldoveanul originar din Bălți Vadim Ciubară, un apropiat al președintelui Dodon.