Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Fructele din R. Moldova, tot…

Fructele din R. Moldova, tot mai solicitate de europeni: Cantitatea fructelor exportate în UE a crescut de câteva ori din 2021 până în 2023

Imagine-simbol

Fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața Uniunii Europene. Cel puțin așa arată cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului, transmite Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare într-un comunicat.

De exemplu, dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere, în anul 2021 au fost livrate în UE în jur de o mie tone, pe când în anul curent producătorii au exportat circa 11 mii tone. Totodată, a crescut exportul de prune, de circa 2 ori pe piața UE: de la 27 mii tone în anul 2021, s-a ajuns la 55 mii de tone în anul 2023. O creștere semnificativă s-a înregistrat și la exportul de struguri, viticultorii reușind să exporte circa 25 mii tone, în comparație cu 17 mii tone în anul 2021.

„Consolidarea poziției Republicii Moldova pe piața europeană se datorează deciziei UE de a suspenda taxele și cotele de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană. Astfel, 7 categorii de produse pot fi exportate fără restricții – roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.

Succesul exportului de fructe este datorat și eforturilor agricultorilor, care au făcut investiții în tehnologii moderne, aducând o valoare adăugată produselor noastre”, se explică în comunicat.