Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fostul deputat democrat, Eugeniu Nichiforciuc,…

Fostul deputat democrat, Eugeniu Nichiforciuc, își creează propriul partid

Ex-deputatul PDM Eugeniu Nichiforciuc a anunțat crearea unei noi formațiuni politice, Mișcarea „Respect Moldova”. Acesta a făcut declarații în acest sens într-un interviu pentru noi.md, confirmând ulterior acest lucru și printr-un mesaj pe Facebook.

Ceea ce ne propunem este să asigurăm condiții ca la putere să ajungă oameni competenți, care să construiască o Moldovă normală și cu adevărat prosperă” a scris Nichiforciuc pe pagina sa de Faceebok.

Fiind întrebat în cadrul interviului despre revenirea lui Plahotniuc în politică, Nichiforciuc a spus că nu comunică cu acesta deja de mult timp.

Da, ştiu că se vorbeşte despre posibila revenire a Dlui în politică, ştiu că se vehiculează denumiri concrete de partide, prin intermediul cărora ar urma să aibă loc această revenire, dar nu ar fi corect din partea mea să comentez. […] Apropo, chiar dacă ar reveni Dlui în politică, nu avem cum să mergem pe aceeaşi cale, să fim în aceeaşi echipă. Cum se spune în popor, nu poţi intra în acelaşi râu de două ori. […] Şi aceasta e poziţia noastră comună – a mea şi a colegilor. Da, am avut tangenţe cu Dlui, însă doar pe filiera politică, nu în business sau în oricare alt domeniu. De aceea, noi nu purtăm nici o responsabilitate pentru ce i se incriminează Dlui Plahotniuc. Nu noi suntem cei care trebuie să-l acuzăm sau să-l apărăm. Sunt organe responsabile, care formulează întrebări în astfel de cazuri, iar Dl Plahotniuc trebuie să răspundă la ele.” a declarat ex-deputatul PDM.

Eugeniu Nichiforciuc a ajuns deputat în Parlamentu în anul 2014, după o tentativă eșuată la anticipatele din 2010, iar la alegerile anticipate din iulie 2021 acesta nu mai ajunge în Parlament.

Nichiforciuc a fost vicedirector al SA „Terconvit” în perioada mai 2014 – februarie 2015. Conform RISE Moldova, el este sau a fost asociat la următoarele companii: Kipper Trans SRL (50%), Liquid Petroleum Products SRL (50%), Max Ball SRL (40%), Petrol Agent Grup SRL (75%) și Trans Agent Grup SRL (50%). În 2017 a fost menționat în topul milionarilor (în lei moldovenești) din Parlamentul R. Moldova, regăsindu-se pe locul trei. 

Ex-deputatul a fost pus în luna iulie a anului 2022 sub învinuire pentru corupție: i-a promis unei deputate 350 000 euro pentru a părăsi PCRM, ca ulterior să voteze proiectele de lege înaintate de PDM.