Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   FMI prognozează pentru anul 2022…

FMI prognozează pentru anul 2022 o stagnare a PIB-ului real al R. Moldova

Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează pentru anul 2022 o stagnare a PIB-ului real al R. Moldova. Experții susțin că perspectivele economice ale țării sunt afectate în continuare de consecințele invaziei Federație Ruse în Ucraina, inclusiv de efectele cauzate de majorările prețurilor la produsele alimentare și resursele energetice, perturbările fluxurilor comerciale, afluxul de refugiați și scăderea încrederii populației.

Conform unui comunicat remis de FMI, misiunea aflată într-o vizită la Chișinău ajuns la un acord la nivel de experți cu autoritățile R. Moldova cu privire la finalizarea primei evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă.

„FMI a ajuns la un acord la nivel de experți cu autoritățile Republicii Moldova cu privire la politicile necesare pentru finalizarea primei evaluări a programului. Acest acord se preconizează a fi aprobat de către Consiliul de directori executivi al FMI în luna septembrie anul curent. După ședința Consiliului de directori executivi al FMI, Republica Moldova va putea accesa 20,65 milioane drepturi speciale de tragere (circa 27 milioane dolari SUA). Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programului se va ridica la circa 245 milioane dolari”, se arată în comunicat.

În același timp, misiunea FMI declară că autoritățile de la Chișinău implementează programul cu succes, în pofida șocurilor grave și intercorelate.

„Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță, iar reformele în domeniul luptei cu corupția, promovării supremației legii, guvernanței bugetare și supravegherii sectorului financiar avansează rapid. Autoritățile au numit în funcție procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție — acțiune importantă în contextul programului — în luna iunie, cu mult mai devreme decât s-a anticipat. Determinarea autorităților de a avansa pe calea implementării reformelor atât de necesare nu a fost știrbită de șocurile succesive, autoritățile reafirmându-și angajamentele asumate în cadrul programului, precum și fermitatea în implementarea lui”, mai scrie sursa citată.

Totuși, războiul din Ucraina continuă să afecteze semnificativ economia R. Moldova, susține mesiunea FMI și pentru anul 2022 prognozează o stagnare a PIB-ului real.

Misiunea a mai punctat că bugetul pentru 2022 urmează a fi rectificat, iar rectificarea ar urma să se coordoneze cu FMI.

„Rectificarea bugetului urmează să prevadă un volum adecvat de alocări suplimentare necesare pentru a proteja categoriile vulnerabile ale populației de impactul creșterii prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare. Pe viitor, vor fi necesare eforturi comune pentru a soluționa problema persistentă a neexecutării pe deplin a cheltuielilor bugetare aprobate, ceea ce va eficientiza cheltuielile și va spori credibilitatea bugetului”, se spune în comunicat.