Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Exporturile de vin în Uniunea…

Exporturile de vin în Uniunea Europeană au crescut cu 36%. „Ne bucurăm de o apreciere internațională”

În anul 2023, exporturile de vin au crescut cu 18% în volum și 24% în valoare comparativ cu anul 2022, fapt ce indică o cerere internațională mai puternică și o recunoaștere a calității vinurilor. Europa rămâne cea mai mare piață pentru vinurile din R. Moldova, fiind înregistrată o creștere valorică de 36%, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

O majorare semnificativă a exporturilor vinurilor moldovenești se atestă și în America, fiind înregistrată o majorare de 84% în valoare. Prețul mediu de export pentru vinurile „liniștite” îmbuteliate a crescut cu 9%, ajungând la 1.70 USD/sticla. Japonia se remarcă cu cel mai mare preț mediu de 3.29 USD/sticlă la vinul îmbuteliat.

„În anul 2023, s-a reușit și crearea unui vin de calitate superioară, ghidat de tehnologia inteligenței artificiale în toate etapele de producție – de la recoltare la fermentare, tratare, crearea cupajelor, designul etichetelor și comunicare. Prin urmare, proiectul s-a bucurat de recunoaștere și apreciere internațională, evidențiind potențialul țării noastre de a inova în domeniul vitivinicol prin adoptarea tehnologiilor avansate”, se arată în comunicatul ministerului.

Aceste informații au fost prezentate la Conferința ONVV „Strategii de creștere a pieței și perspective strategice pentru vinul Moldovei”, desfășurată săptămâna trecută, la Chișinău. Prezent la eveniment, vicepremierul Vladimir Bolea a remarcat că Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a început anul cu o serie de inițiative ambițioase, iar R. Moldova a fost prezentă la evenimente internaționale de prestigiu.