Principală  —  Ştiri   —   Explicația sociologului. De ce prezența…

Explicația sociologului. De ce prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2020 este mai mică comparativ cu cea din 2016

Până la ora 12.30 la alegerile prezidențiale din unu noiembrie 2020, la urnele de vot s-au prezentat aproape 19% dintre alegători. La alegerile prezidențiale din anul 2016, în aceeași perioadă a zilei s-au prezentat peste 25% dintre alegători.

Sociologul Vasile Cantarji spune că o parte dintre cauzele din care prezența la vot este mai scăzută anul acesta ar fi ploaia, dar și lipsa de mobilizare a alegătorilor.

Vasile Cantarji, sociolog

Cauze, din care prezența la urne este mai mică în comparație cu anul 2016, pot fi două. În primul rând, nu este la fel de mare mobilizarea alegătorilor. Această campanie electorală a fost un pic mai amorfă decât în anul 2016. În al doilea rând, este ploaia. Spre seară vom avea un tablou mai clar.

Potrivit lui Vasile Cantarji, din cauza condițiilor meteorologice, oamenii ar putea să amâne prezența la urne și să meargă să voteze mai târziu. În cel mai rău caz oamenii pot renunța să meargă la vot din cauza ploii.

Potrivit Comisiei Electorale Cecntrale(CEC), astăzi la urnele de vot pentru a alegerea preşedintelui Republicii Moldova sunt aşteptaţi 3 milioane 287 de mii de alegători. În listele electorale din Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înregistraţi cu aproape 1200 de alegători mai puţin faţă de scrutinul parlamentar din februarie 2019.