Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Dorin Recean, despre tarifele speciale…

Dorin Recean, despre tarifele speciale de care beneficiază unele companii la gaze naturale: „Guvernul caută furnizori alternativi și posibilități pentru a reduce costul”

Prim-ministrul Dorin Recean a comentat informațiile apărute în spațiul public privind unele întreprinderi care beneficiază de tarife speciale pentru consumul de gazelor naturale.

„Guvernul monitorizează această situație și va interveni. Prețul actual la gazele naturale e dictat de necesitatea de a compensa devierile de preț și nu este echitabil ca această diferență de preț să fie acoperită doar de unele întreprinderi și de consumatorii casnici. O decizie în acest sens va fi luată miercuri de Comisia pentru Situații Excepționale.

În același timp, așa cum am spus anterior, Guvernul caută furnizori alternativi și posibilități pentru a reduce costul la gazele naturale și sunt sigur că vom avea știri bune pentru toți consumatorii în cel mai scurt timp”, a spus șeful Executivului.

Președintele partidului „Partidul Nostru” Renato Usatîi a ținut luni, 29 mai, o conferință de presă cu titlul „Cel mai mare jaf al cetățenilor R. Moldova” în care a vorbit despre cum mai multe companii livrează unor agenți economici gaze naturale la un preț între 11 și 14 lei, în timp ce restul consumatorilor achita aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaze de la Moldovagaz.

Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean a anunțat că autoritățile vor solicita diminuarea tarifului la gazele naturale, în contextul în care Guvernul va procura, începând cu săptămâna viitoare, gaz mai ieftin, după ce prețul gazelor pe piața internațională a scăzut semnificativ. Declarația a fost făcută vineri, 26 mai, de la tribuna Parlamentului, în timpul dezbaterilor la subiectul prelungiri stării de urgență cu 60 de zile în R. Moldova.

„Începând cu săptămâna viitoare, R. Moldova va cumpăra gaz mai ieftin și va veni cu o propunere de a reduce tariful. În curând vom avea o reducere a tarifului. (…) Scăderea mai accentuată a prețului a avut loc acum două săptămâni. Ceea ce a propus „Gazprom-Moldova”, nu „Moldovagaz”, dar „Gazprom-Moldova” ca diminuare de prețuri nu este suficient. De asta am zis că Guvernul lucrează, iar săptămâna viitoare vom avea soluția și vom acționa ca să diminuăm tariful. Nu voi specula acum, dar săptămâna viitoare va fi făcut public anunțul”, a spus Dorin Recean.

Totodată, prim-ministrul a menționat că în ultima perioadă, având în vedere compensațiile acordate de Guvern, cetățenii au plătit un tarif mediu de 16 lei și nu sub 30 de lei, așa cum a aprobat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

De asemenea, Dorin Recean a recunoscut că unii agenți economici procură gazele naturale la preț de 13 lei metru cub, în timp ce cetățenii achită circa 30 de lei. Prim-ministrul a dat asigurări că Guvernul va interveni în curând pentru a stopa practica de furnizare a gazelor naturale „la preț neadecvat”.