Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi candidați pentru funcția de…

Doi candidați pentru funcția de membru al CSP, care urmează a fi reevaluați, au solicitat amânarea Adunării Generale a Procurorilor. CSP a respins solicitarea

Colaj ZdG

Procurorii Vitalie Codreanu și Anatolie Gîrbu au solicitat Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) amânarea Adunării Generale a Procurorilor. Cererea vine după ce, pe 1 august, Curtea Supremă de Justiției (CSJ) a decis reevaluarea acestor 2 candidați, alături de alți 19, care inițial nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Solicitarea este argumentată prin faptul că, dacă că până pe 23 august, data când va avea loc Adunarea Generală a Procurorilor, ei nu vor fi reevaluați, atunci ei nu vor putea să-și înainteze candidatura pentru funcția de membru al CSP.

Ambele solicitări au fost respinse de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Vitalie Codreanu a fost numit în funcția de procuror în 2011, în Secţia conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Serviciului Vamal a Procuraturii Generale. Acesta este procuror anticorupție din iulie 2016.

Codreanu nu a susținut evaluarea de integritate etică și financiară. Acesta a refuzat să fie publicată decizia Comisiei Pre-Vetting.

Anatolie Gîrbu, adjunct al procurorului șef al Procuraturii raionului Ungheni, care a solicitat să fie evaluat exclusiv în baza materialelor acumulate de Comisie, optând să nu participe la audieri în ședință publică, la fel nu a promovat evaluarea și a refuzat să fie publicată decizia. 

Pe 1 august douăzeci și unu de hotărâri ale candidaților la funcția de membru al CSM și CSP au fost făcute publice, după ce completul de judecată special al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a anulat hotărârile Comisiei Pre-Vetting în privința celor douăzeci și unu de candidați și a dispus reevaluarea acestora.

În cazul procurorului Vitalie Codreanu, judecătorii CSJ au stabilit că „excluderea și nu doar limitarea dreptului candidatului Vitalie Codreanu de a participa și de a fi ales în calitate de membru al CSP pentru faptele minore reținute de către Comisia de evaluare, nu este la caz o măsură adecvată pentru atingerea scopurilor expuse în lege, însă neconcretizată în decizia contestată”. 

Procurorul Gîrbu Anatolie a reclamat faptul că în cazul lui, Comisia nu a avut o abordare obiectivă și că nu a audiat persoanele indicate de el, ci doar s-a limitat la a specifica că evenimentele pretinse nu au fost susţinute sau confirmate de vreo declaraţie a unei persoane care are tangență directă cu acele evenimente. 

„Reclamantul a demonstrat completului de judecată special din cadrul CSJ caracterul plauzibil al elementelor invocate în contestația sa, inclusiv cu privire la integritatea financiară, precum și la respectarea normelor de etică și deontologie. Completul de judecată special reține că circumstanțele constatate denotă un drept al reclamantului la o altă decizie din partea Comisiei de evaluare decât cea contestată, deoarece sunt de natură care ar putea duce la promovarea evaluării de către candidatul Gîrbu Anatolie”, au argumentat judecătorii CSJ.