Principală  —  IMPORTANTE   —   „Desantul rus”. Rise.md a identificat…

„Desantul rus”. Rise.md a identificat cel puțin 8 consultanți politici ruși în stafful de campanie a candidatului Igor Dodon

Cel puțin 8 consultanți politici din Rusia au venit la Chișinău chiar înaintea campaniei electorale prezidențiale și toți au fost observați în staff-ul candidatului independent Igor Dodon susținut de PSRM. Jurnaliștii Rise.md au reușit să-i identifice în baza unor imagini pe care le-au realizat la sediul PSRM, în parcarea preturii sectorului Rîșcani, condusă de reprezentanții socialiștilor, dar și la un oficiu al unei clădiri din capitală aflată la o distanță de circa 600 de metri de sediul socialiștilor.

Cel puțin 4 din acești consultanți apar și într-un video făcut în sediul PSRM din 2019, imediat după victoria lui Ion Ceban la alegerile locale din capitală.

Prima dată, 2 dintre acești consultanți au fost văzuți într-un oficiu ce se află în vecinătatea sediului PSRM de pe strada Lazo. Olga Grak și Iurii Gudilin sunt surprinși alături de mai mulți deputați socialiști: Adela Răileanu, Nichita Țurcan, Gaik Vartanean, dar și Vitalie Dragancea, fostul consilier pe comunicare al lui Ion Chicu.

A doua zi, la 26 septembrie, aceeași Olga Grak, însoțită de un alt consultat venit din Rusia, Leonid Gonin au fost surprinși intrând în clădirea președinție. Acolo unde este imposibil să ajungi fără invitație și permis special. Dovadă este și evenimentul de la sfârșitul lui 2019 când agenții de pază de la intrare nu au permis echipei Ziarului de Gardă să intre la întrevederea pe care a avut-o Igor Dodon cu mai mulți jurnaliști.

La 28 septembrie, acești 3 consultanți au fost observați la sediul PSRM, acolo unde în aceeai perioadă s-au aflat președintele Igor Dodon, primarul Ion Ceban, Vlad Bătrîncea, liderul grupului de inițiativă de susținere a candidaturii lui Dodon și deputații Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea, Vladmir Odnostalco.

În ziua lansării lui Igor Dodon în campanie, la 2 octombrie, în parcarea preturii sectorului Rîșcani a capitalei, care este condusă de reprezentanții PSRM, au fost văzuți încă 5 consultanți politici ruși: Serghei Galiev, Stanislav Patriev, Igor Golubev, Dmitri Dimler și Serghei Perfilov.

Se presupune că toți sunt angajați în campania electorală a lui Igor Dodon, lucru permis de lege, însă în acest caz, cheltuilelile privind prestarea acestor servicii ar trebui să se regăsească în rapoartele financiare depuse la CEC. În primul tur de scrutin, astfel de cheltuieli nu au fost prezentate, iar Igor Dodon a negat faptul că ar primi consultații de la specialiști angajați din Rusia.

Rise.md publică însă o imagine video din noaptea dintre 3 și 4 noiembrie 2019 din staff-ul candidatului la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban. 4 din cei 8 consultanți identificați de jurnaliști apar în acest clip în care este anunțată victoria lui Ceban. Este vorba despre Ludmila Grak, Serghei Galiev, Iuri Gudilin și Leonid Gonin, iar câteva zile mai târziu, ultimii 3 au plecat de la Chișinău la bordul aceluiași avion.

Cine sunt cei 8 consultanți ruși prezentați de Rise.md:

OLGA GRAK, 47 de ani. S-a născut și are viză de reședință în Kaliningrad, enclava Federației Ruse de la Marea Baltică. În anul 2015, a candidat independent pentru un loc în consiliul local al satului Glebovo din Yaroslavl, o regiune la nord-vest de Moscova, însă fără succes.

IURI GUDILIN, 37 de ani. S-a născut la Lvov, Ucraina de azi, dar este stabilit la Moscova. Potrivit datelor fiscale din Federația Rusă, în anii 2018-2019 lucra oficial în cadrul„МРСК Центра”, o companie moscovită cu activități în domeniul rețelelor electrice.

LEONID GONIN, 57 de ani. S-a născut și locuiește în Republica Udmurtia din Federația Rusă. În 2007 a candidat din partea Partidului Forțelor de Dreapta (orig. – Партия правых сил) la funcția de deputat în Duma de Stat, dar fără succes.

SERGHEI GALIEV, 55 de ani. La Kaliningrad este cunoscut în calitate de jurist în drept electoral. Nikita Kuzmin, redactor-șef al portalului de afaceri RuGrad.EU din eclava Federației Ruse, precizează că acesta este implicat în desfășurarea campaniilor electorale încă din 2011.

STANISLAV PATRIEV, 41 de ani. La Krasnoiarsk este cunoscut în calitate de colaborator al redacției radiofonice a filialei „Komsomolskaia Pravda” din oraș. A fost surprins în compania deputaților socialiști Nichita Țurcan și Adela Răileanu.

IGOR GOLUBEV, 56 de ani. A activat în cadrul redacției ziarului „Право знать” (Dreptul de a ști) din regiunea Kaliningrad. S-a intersectat cu deputați socialiști de cel puțin două ori: în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani și la biroul consultanților politici din str. Serghei Lazo.

DMITRI DIMLER, 31 de ani. În anul 2015, a candidat din partea Partidului „Гражданская платформа” (Platforma Civică) în Adunarea Legislativă din regiunea Novosibirsk. Rise nu a reușit să-i identifice locul oficial de muncă. La Chișinău, a fost surprins în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani.

SERGHEI PERFILIEV, 63 de ani. Rise.md nu a reușit să-i identifice locul oficial de muncă. La Chișinău, a fost observat la biroul consultanților politici din str. Serghei Lazo.

Investigația integrală poate fi citită aici