Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum sunt ajutați peste hotare…

Cum sunt ajutați peste hotare salariații aflați în carantină

Foto: botosaneanul.ro

Urmare a repercusiunilor pandemiei de coronavirus, unele state au decis să vină cu programe de ajutor pentru salariații care au fost nevoiți să se izoleze. Exemple în acest sens sunt Canada și Irlanda.

Astfel, Provincia Quebec din Canada a venit cu un Program de ajutor financiar temporar pentru muncitorii care nu pot merge la serviciu din cauza carantinei și nu pot beneficia de alte surse de suport financiar.

Suma forfetară acordată persoanei eligibile este de 573 USD pe săptămână, pentru o perioadă de 14 zile de izolare. Dacă starea sa de sănătate o justifică, perioada de acoperire pentru persoana eligibilă poate fi prelungită până la maximum 28 de zile.

Lidia Oprea, o moldoveancă stabilită la Montreal, spune că situația din zonă este relativ calmă, deși școlile s-ar putea să rămână închise două luni sau chiar până în toamnă. Între timp, autoritățile întrprind o serie de măsuri pentru a ajuta cetățenii.

Guvernul ia o mulțime de măsuri pentru a ajuta economia. Companiile vor fi scutite de impozite până în iulie, iar termenul de prezentare a declarațiilor pe venit s-a mărit cu două luni, plus că mai e scutirea de ipotecă pentru perioada carantinei și există un proces facilitat pentru a intra în șomaj, dacă îți pierzi job-ul”, susține Oprea.

De o măsură similară de suport financiar pot beneficia și cetățenii Irlandei. Plata respectivă este disponibilă angajaților și lucrătorilor independenți care sunt șomeri sau cărora le-au fost reduse orele de muncă în timpul pandemiei COVID-19 (Coronavirus) și se ridică la o rată forfetară de 203 euro pe săptămână, achitați timp de o lună și jumătate.