Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Ministerul Justiției consideră inoportună promovarea…

Ministerul Justiției consideră inoportună promovarea amnistiei sau a grațierii în contextul COVID-19

Ministerul Justiției consideră inoportună promovarea amnistiei sau grațierii pentru eliberarea unor persoane din detenție pentru reducerea riscului de răspândire a COVID-19 în instituțiile penitenciare. Despre aceasta se menționează în mesajul de răspuns la recomandarea Avocatului Poporului din 8 aprilie curent cu privire la eliberarea anumitor categorii de deținuți în scopul reducerii populației penitenciare și prevenirii răspândirii infecției COVID-19 în locurile privative de libertate.

În răspunsul parvenit de la Ministerul Justiției se spune că în perioada epidemiei „au fost întreprinse măsurile de rigoare pentru a minimaliza contactul cu exteriorul în scopul prevenirii răspândirii infecției în instituțiile penitenciare, dar și pentru a garanta exercitarea drepturilor de către persoanele aflate în detenție”.

Astfel, se  anunță că, prin ordinul Ministrului Justiției nr. 50 din 12.03.2020 în cadrul sistemului administrației penitenciare, a fost instituit un regim special (ulterior prelungit până la data de 16 iunie 2020) și a fost inițiat procesul de testare la infecția COVID-19 a deținuților care întrunesc criteriile de definiție a cazului suspect, pentru izolarea promptă a cazurilor confirmate, acordarea asistenței medicale corespunzătoare şi efectuarea imediată a anchete epidemiologice.

De asemenea, pe perioada stării de urgență în sănătate publică, declarate prin Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 10 din 15 mai 2020, examinarea cauzelor penale, inclusiv a demersurilor privind emiterea şi prelungirea mandatelor de arestare şi a chestiunilor ce ţin de executarea pedepselor în privința persoanelor private de libertate sunt efectuate doar prin intermediul sistemului de teleconferință sau în spațiile corespunzătoare la sediile instituțiilor penitenciare, fără a fi necesar acordul persoanei private de libertate, iar acțiunile de urmărire penală  în privință persoanelor private de libertate se realizează la sediul instituției penitenciare.

Anterior, Avocatul Poporului a recomandat Ministerului Justiției să facă uz de toate mijloacele disponibile de alternativă detenției pentru a reduce supraaglomerarea din penitenciarele din țară în contextul epidemiei. Ombudsmanul a propus ca să se acorde o atenție specială deținuților cu sănătate precară, persoanelor în vârstă care nu reprezintă o amenințare pentru societate și persoanelor acuzate pentru săvârșirea unor infracțiuni mai puțin grave. În opinia Avocatului Poporului, reducerea populației penitenciare este indispensabilă pentru a asigura implementarea eficientă a reglementărilor sanitare în condițiile unui posibilități și capacități reduse în spitalul penitenciar.