Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Comisia Pre-Vetting reia procedura de…

Comisia Pre-Vetting reia procedura de evaluare a 21 de candidați, în conformitate cu hotărârile CSJ

Imagine simbol

Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților pentru funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia Pre-Vetting) anunță că reia evaluarea a 21 de candidați la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis contestațiile acestora, prin deciziile emise pe 1 august 2023.

Comisia Pre-Vetting a notificat, astăzi, cei 21 de candidați cu privire la demararea procedurii de evaluare reluată, în baza art. 14 alin. (10) din Legea nr. 26/2022 și concluziilor CSJ.

După examinarea amănunțită a deciziilor Curții Supreme de Justiție, Comisia Pre-Vetting a elaborat și aprobat mai multe amendamente la Regulamentul său de organizare și funcționare, astfel încât să corespundă rigorilor noului proces. Astfel, pentru a aborda problemele invocate de CSJ, în cadrul evaluării reluată, Comisia poate trimite candidatului întrebări și solicitări de documente, în măsura în care acestea sunt necesare pentru a clarifica aspectele care derivă din hotărârile Curții.

Candidații pot, de asemenea, să prezinte dovezi suplimentare în anumite circumstanțe. Dacă dubiile legate de un candidat nu vor fi astfel înlăturate, candidatul va primi de la Comisie o notificare a faptelor și dubiilor serioase cu privire la integritatea sa etică sau financiară. Candidații pot răspunde în scris la notificarea Comisiei, în timp ce audierile nu vor fi obligatorii. Accesul la materialele colectate în timpul evaluării reluate vor fi prezentate candidatului în același mod ca și în cadrul procedurii de evaluare.

Pe parcursul evaluării reluate, Comisia va continua să aplice prevederile Legii nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, dar și Regulamentul de organizare şi funcţionare, modificat.

Se anticipează că evaluarea reluată a celor 21 de candidați ar putea fi finalizată în câteva luni, având în vedere necesitatea asigurării unei analize complete a tuturor faptelor relevante și unui proces echitabil și transparent pentru toți candidații.

Completul special al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a dispus reevaluarea a 18 candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a trei candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), la începutul lunii august curent. Din complet au făcut parte, pe rând, judecătorii Tamara Chişca-Doneva, Mariana Pitic, Ion Guzun și Ion Malanciuc. Pe rol există alte patru procese intentate de candidați, în privința cărora CSJ urmează să se expună.