Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cipru și Italia sunt pregătite…

Cipru și Italia sunt pregătite să sprijine deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT

Sursa: mold-street.com
Sursa: mold-street.com

Cipru și Italia confirmă că sunt pregătite să sprijine deconectarea Federației Ruse de la sistemul SWIFT. Anunțul despre disponibilitatea Ciprului a fost făcut de ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, iar despre intenția Italiei, a scris președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

Până la această oră, mai multe țări și-au manifestat deschiderea de a sprijini deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT.

SWIFT, prescurtarea pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Inter-bancare mondiale), este o reţea globală securizată de transmitere a mesajelor, folosită de bănci pentru a face trasferuri dincolo de graniţe. Reţeaua facilitează circulaţia banilor între organizaţiile financiare, sprijinind schimburile comerciale, transmite dw.com.

Sistemul este folosit de peste 11.000 de instituţii financiare, în peste 200 de state şi teritorii pentru a transmite în mod securizat ordine de plată. Aproape 40 de milioane de mesaje cu instrucţiuni pentru transferarea a zeci de miliarde de dolari au fost trimise zilnic pe această platformă în 2020, făcând ca sistemul să fie, de departe, cel mai important din lume în acest domeniu.

Din moment ce mesajele transmise prin acest sistem sunt sigure, băncile pot onora plăţile în timp record. Sunt asigurate astfel tranzacţii zilnice cu valori importante.

Societatea cu sediul în Belgia, fondată în 1973, este supravegheată de băncile centrale din Europa, Statele Unite, Canada şi Japonia.

Ce ar însemna excluderea pentru Rusia?

Excluderea Rusiei din reţeaua de telecomunicaţii bancare ar provoca grave întreruperi în economie şi ar restricţiona puternic accesul ţării pe pieţele financiare internaţionale.

Măsura ar îngreuna tranzacţiile de capital pentru firmele şi persoanele private, afectând semnificativ comercializarea petrolului şi gazului, care se bazează pe SWIFT pentru transferurile de fonduri. Ar restricţiona, de asemenea, capacitatea Rusiei de a investi sau a de a se împrumuta la distanţă.

Excluderea băncilor iraniene de la această reţea, în anul 2012, s-a soldat cu reducerea dramatică a exporturilor de petrol.

Instituţiile financiare din Rusia ar putea folosi alte canale, precum telefoane, servicii de mesagerie sau clasicul serviciu de e-mail ca alternative şi modalităţi de plată cu statele care nu au impus sancţiuni. Dar alternativele nu sunt la fel de eficiente şi sigure precum SWIFT şi ar putea atrage costuri majorate şi scăderi semnificative în volumul tranzacţiilor.

Rusia a dezvoltat o reţea proprie de comunicaţii interbancare numită SPFS. Sistemul, care sprijină aproximativ o cincime din totalul transferurilor de fonduri interne, nu ar putea face faţă volumului şi nu s-ar putea compara din punctul de vedere al eficienţei cu SWIFT.