Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC a admis sesizarea înaintată…

CEC a admis sesizarea înaintată de PNM, PDM și MAN în care se arată încălcarea legislației electorale în vigoare prin desfășurarea acțiunilor de agitație electorală de către PAS

Comisia Electorală Centrală (CEC) a admis sesizarea înaintată de Partidul Național Moldovenesc (PNM), Partidul Liberal Democrat (PLDM) și Mișcarea Alternativa Națională (MAN), în care se arată încălcarea legislației electorale în vigoare, prin desfășurarea acțiunilor de agitație electorală de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și a candidatului PAS la funcția de primar al mun. Chișinău, Lilian Carp. Astfel, CEC a aplicat PAS o sancțiune sub formă de avertisment. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei ce a avut loc vineri, 14 iulie.

În sesizarea depusă de cele trei partide se menționează că în mun. Chișinău „sunt instalate mai multe corturi cu imaginea lui Lilian Carp, candidat anunțat de PAS pentru alegeri locale generale” și sunt distribuite pliante în susținerea acestuia, care conțin elemente de agitație electorală.

„Având în vedere sensurile conținute în textul imprimat în pliant și scopurile urmărite prin acest text, (…) ajungem la concluzia existenței condițiilor care permit de a califica că pliantul are elemente de afiș electoral, în scop de agitație electorală ori în vederea asigurării condițiilor egale de participare în alegeri și stabilitatea raporturilor electorale, distribuirea materialelor prin utilizarea mesajelor ascunse de agitație electorală în afara perioadei stabilite”, a stabilit CEC.

Potrivit CEC, pliantul conține frazele „Te rog să mă susții în lupta mea pentru transfoarmea Chișinăului într-o capitală europeană. Sunt sigur că împreună vom reuși”, ceea e este o formă de îndemn indirect pentru alegători de a susține candidatura lui Lilian Carp. Astfel, a fost interzisă distribuirea acestora. 

Potrivit explicației PAS, pliantele distribuite „constituie publicitate politică extraelectorală, ce are scopul de a informa cetățenii”.